tisdag, mars 08, 2011

Installerade en Ubuntu på kursgårdens krashade dator.

Vi har haft en dator med Vista installerad och tyvärr så säljer de en sådan med ett internminne på blott 512 MiB och den var verkligen slö med detta otympliga operativsystem som skulle rulla på !

Nu bar det sig inte bättre än att "någon" hade hållit på med den så alla "återställningspunkter" var förstörda, den del av disken som också hade "recovery" var tom.

Ingen skiva att sätta i heller, ofta är det så numera med datorer med Windows att de inte skickar med skivan. Man har bara en lapp någonstans på datorn med koden. Inte mycket till hjälp precis vid en sådan här olycka!

Nå, jag tog ner Ubuntu 10.04 till en CD och brände den. 10.04 är en sk LTS version , det betyder att det är många års underhåll från Ubuntu . Det kommer alltså att finnas updates i många år framöver. Gratis naturligtvis som vanligt.

Slängde i denna CD och startade om och utan problem
 så var hela systemet på plats inom 45 minuter. En full fungerande dator men med bara det nödvändigaste på plats och då menar jag Firefox , ett mailprogram, ett Officepaket, brännarprogram och lite smått och gott.

Ägnade två timmar åt att välja olika programpaket som jag vill ha i datorn, nu har vi inte så snabb uppkoppling så det tog lite onödigt lång tid . Hemma hos mig skulle allt det här ha tagit kanske 45 minuter mot dessa två timmar!

På skoj tog jag ner olika webläsare för att de på kursen ska kunna bekanta sig med dem. Firefox, Chrome, Chromium,Epiphany, Konqueror,Opera, Rekonq!

Plus en massa  dugliga fotoprogram , Picasa, Showfoto,Shotwell, Digifoto, Gimp osv.

Det är bara att gå ut i varuhuset och ta för sig det man vill ha. Märker man att man inte gillar programmet så tar man ju bara bort det och testar något annat. Detta kallar jag för FRIHET!

Tusentals människor jorden över sitter och hjälper till på sitt sätt helt gratis. Man har ett intresse för att datorn ska vara billig och lätt att handha för brukaren. Inga konstigheter på Ubuntu alls!

Perfekt för oss pensionärer med låg pension, varför skulle vi gynna mångmiljardären Bill Gates och hans företag Microsoft?
Eller MAC som bara vänder sig till folk med mycket god ekonomi? Lika trångsynta som Microsoft idag, det är bara pengar som räknas och Apple-folket drar in hur mycket stålar som helst.

Inget samarbete med kusinen Ubuntu eller någon annan Linuxuppsättning.

Nå, hur gick nu denna PC som varit så trög med sin Vista.
Tjosan så fint den går nu,säkert mer än dubbelt så snabb som förut.
Särskilt Chrom från Google går så bra så det är nästan osannolikt.


Vill särskilt tacka det stora bolaget Google som fixar till sina program för oss som kör Linux.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate