tisdag, oktober 12, 2010

Microsoft behåller greppet!

Ca 90% av Europas folk använder Windows i någon form i sina datorer. När det gäller mobiltelefoner ser det annorlunda ut,där har Linux börjat ta över.
Inom PC så har tyvärr Linux ca 1 %  och Mac har kommit upp i ca 9%.

Många människor är mycket nöjda med sina nya mobiler men de vet knappt att de använder Linux i dessa.

När man köper en PC så finns Windows färdig i den att använda och det är ett stort försprång för Microsoft. De har nästan monopol på nya datorer och vem tar bort ett system man betalat tusentals kronor för?
Windows 7 fungerar dessutom bra.
Jag skriver den här bloggen på en PC med Ubuntu 10.10 installerad för 0 kronor i kostnad. Jag har en win 7 på min nya bärbara bredvid en Ubuntu-installation så jag kan jämföra dessa system.
Finner inget som är bättre i Win 7 snarare tvärtom när det gäller vissa saker tex  updates.

I Ubuntu gör jag en (1) update och då får jag nya updates för samtliga program plus opsystemet. Alltså även för tex Firefox,Open Office, Thunderbird, Picasa, Chrome osv.

I Windows är det ju inte så utan där måste varje update ske var för sig plus alla updates till själva Op-systemet.

En stor skillnad är också om man skulle råka ut för virus på Windows som förstör hårddisken och man måste göra nyinstallation. Ofta krångel med licensen , man möts av misstänksamhet från företagets sida.

Ubuntu-systemet har du på en egen bränd ISO-cd, ja hela systemet ryms på en cd. Du sätter bara i den och in med hela Ubuntu igen utan krångel på något sätt.

Jag har inte haft virus på någon dator de senaste 7 åren och jag kör flera datorer och använder internet väldigt mycket! Detta tack vare Linux!

Ubuntu utvecklar programvaran hela tiden och varje halvår kommer en ny uppsättning av opsystemet på samma sätt som tex Firefox hela tiden förbättrar sin webläsare. Nu har vi också Google på vår sida eftersom de också hela tiden utvecklar sina program för Linux.

Vill man inte byta opsystemet till den senaste versionen så väljer man en version med långtidsstöd en sk LTS f.n Ubuntu 10.04! Den ligger i flera år med stöd för säkerhetsupdate och andra uppdateringar.

Många tror felaktigt att man måste ta bort Windows när man installerar Ubuntu men så är det inte alls. De ligger kvar sida vid sida om man vill detta själv. Man väljer vid starten vilket op man vill för tillfället använda.

Många frågar om man tex kan använda Spotify på Ubuntu, javisst kan man det!
De själva gillar Linux och det bästa ljudformatet från  Linux används av dem.
Med en programvara som heter Wine så går det att installera även en massa olika Windowsbaserade program. 

Som sagt var , är du belåten med Linux i din mobil så kommer du att bli lika belåten med Ubuntu i din dator.

(Mac kan man säga är kusin till Linux men de har en järnhård policy så de samarbetar inte alls med Linux.Tyvärr tänker de på samma sätt som Microsoft och då är det pengarna som gäller!)


http://ubuntu-se.org/drupal/

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate