torsdag, oktober 07, 2010

C.H.Hermansson

Svd publicerar idag en intervju med CH , länk längst ner!
Han blev trots partiets lilla plattform i vårt land en populär person långt utanför sitt parti. Omskriven i pressen i många år för sitt äktenskap med "röda Märta" . Illvilliga sa "rika Märta" eftersom hon hade ärvt många miljoner. Märta möjliggjorde att CH kunde  agera politiskt från en "friare" plattform.

Ibland är det bra att ha rikedom bakom sig. Även Karl Marx hade så ordnat i hela sitt liv.Vännen Engels ägde industrier i Tyskland och hjälpte under alla år Karl med pengar .
CH har en stor del i att VPK försökte finna en ny väg bort från Stalinismen även om kampen många gånger var oerhört hård.

Jag var med i Eskilstuna VPK och inför 1 maj 1972 så inbjöds partiet till en ny demonstration vid namn Enhet-Solidaritet. Det var stadens FNL-grupp plus  kommunistiska organisationer till vänster om VPK som bjöd in till enhet. (Kfml-Mlk-FK)

Det hölls otaliga möten där VPK ställde olika ultimativa krav och allt såg ut att rinna ut i sanden med  partiets deltagande. Under tidigare år hade VPK travat med i sossetågets fackliga del och var nöjda med att vara ett bihang där.
På morgonen 1 maj så var inget beslut taget om medverkan och det var alltså kris.
Då ringde partisekreteraren i kfml upp C.H. Hermansson och berättade om läget i Eskilstuna. I övriga Sverige så hade VPK beslutat att delta i Enhet-solidaritet.
CH blev rent ut sagt f-b och ringde upp VPK Eskilstunas ombudsman, Ingvar Lööv  och sa åt honom att "sluta tjafsa och ställ upp"!

Så blev det också och demonstrationen blev en av de största i Eskilstunas historia.

PS Efter några år så kom det i dagen vad det var för politiska krafter som egentligen styrde. Eskilstuna vpk  var ledande i splittringen där de sk "norrbottenskommunisterna" försökte ta över i och med att de bildade APK. (ArbetarePartietKommunisterna)   Idag kallar sig detta parti för SKP och tog ca 300 röster i valet!

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/doden-skrammer-inte-men-doendet_5460411.svd

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate