söndag, januari 02, 2011

Året var 1961!

FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld omkom i en flygolycka nere i Afrika. Det har alltid spekulerats i om det var mord men ingen utredning har kunnat fastslå detta. Alla ombord avled och besättningen bestod av personal från Malmö.
Under flera år hade Sovjet-unionen fört en smutskastningskampanj emot honom och ville ha honom avsatt men nästan alla andra länder stödde honom.
Kriget pågick i Kongo efter att de hade blivit fria från Belgien. En kamp mellan de västorienterade mot socialisterna som stödde sig på Sovjet.
FN skickade fredsbevarande styrkor därav många svenskar:

Totalt tjänstgjorde 6 334 svenskar i Kongo under åren 1960-64,[18] 19 stupade och många sårades.[2] Totalt 11 svenska soldater belönades med Vasamedaljen för "[...] synnerliga mod och behjärtansvärda handlingssätt till räddande av människoliv [...]".[19] Två soldater som mottog denna medalj var Stig von Bayer och Torsten Stålnacke.


Två svenskar försvann men idag vet vi att de åts upp i en by av människor som trodde de skulle få styrka genom denna fruktansvärda skändning av kropparna.


Under de här åren så hyllades soldaterna i vårt land och deras offer var ju mycket stort! 
Idag får inte våra Afghanistansoldater samma stöd trots att förlusterna är mycket mindre. På sextiotalet var de flesta i vårt land mer medvetna om att dessa ingripande i stater där folket utsattes för massaker måste göras.


Det var ju inte så länge sedan andra världskriget hade upphört och Sveriges folk kände en skuld till att vi inte deltog i motståndet mot Hitler och nazismen och blev måhända villigare att skicka soldater när FN vädjade om detta.


Socialdemokratin hade en annan typ av ledande personer också och förhållandet till Dag Hammarskjöld var synnerligen gott eftersom han tidigare hade direkt under regeringen haft många ledande poster. Detta spelade nog in också när han vädjade om svensk truppinsats.


Vår tids hjältar är ju dessa män och kvinnor som ställer upp när FN kallar, de åker frivilligt och är beredda att offra sitt liv för en sak som är nödvändig. Dagens talibaner är värre än vad Kongos stridande var eftersom dessa talibaner förser andra fanatiker ute i världen med både pengar och avancerade vapen och sprängämnen.


Pengar har de gott om och vi kan ju se hur våra inhemska talibaner reser världen över trots att de ofta lever på socialbidrag här hemma.


Dag Hammarskjöld och alla andra offrade sina liv men det de utförde har också givit dem en hedersam plats i historien.  Så tycker jag också att våra soldater som har stupat i Afghanistan ska behandlas!


    http://sv.wikipedia.org/wiki/Kongokrisen


http://sv.wikipedia.org/wiki/Dag_Hammarskjöld

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate