onsdag, december 01, 2010

Emigrationen från Sverige till USA

http://www.svd.se/kulturnoje/understrecket/skoarbeterskan-som-var-mer-kand-an-garbo_5758121.svd

När internet blev möjlig för oss vanliga dödliga på 90-talet så började jag söka på min släkt i USA. De hade tagit bort prickarna över sitt ö i vårt släktnamn som är lite ovanligt och på detta sätt också blir lätt att söka.

Jag hittade skeppslistor från slutet av 1800-talet, några hade rest ut från Liverpool medan andra hade rest från Helsingborg och Göteborg.
Fyra barn till vår "urfader" Pagiel Högrelius reste till det nya landet. Oscar, Gustav, Fredrik och Clara. De tog namnet Hogrelius när de kom fram.

Ödet blev olika för dessa, Oscar som bosatte sig i Minnesota gjorde karriär med sina kunskaper som snickare och omnämns i en bok i USA som en av de mest berömda 100 svenskarna.
Brodern Gustav gick det inte så bra för men han gifte sig med en kvinna född i USA och han blev amerikan och det talades enbart amerikanska i hemmet. Gustav hade mycket liten kontakt med sina syskon eller hemmet i Sverige.

Fredrik tog värvning i armén och var ryttare i hela sitt liv. Cowboy efter sin militära tid och gifte sig aldrig. Hans grav har på senare år hittats i ett litet samhälle i Kalifornien.
Clara utbildades till sjuksköterska och var med om den stora jordbävningen i LA.
Hemska upplevelser som bidrog till att hon åkte hem till Sverige under några år men återvände till USA. Efter detta så har ingen vetskap vart hon tog vägen och det går inte att hitta henne.Oscar talade svenska och var gift med en svensk kvinna. Under alla år så skrev han långa brev till min farmor och farfar på en bra gammelsvenska med lite lustiga böjningar. Alla dessa brev andades längtan till det gamla landet, han ville så gärna komma tillbaka och hälsa på men så blev det aldrig.

När jag sökte på vårt namn så upptäckte jag en släkt spridd över hela USA, de hette Hagrelius. Tog kontakt med dem och fick då reda på att de tillhörde en släkt från Östergötland vilka emigrerade tidigare än andra.Troligtvis i början på 1800-talet.
Det lustiga är att samtliga boende i Sverige emigrerade så det finns ingen  kvar med namnet Hagrelius. De var ca 35-40 personer i skiftande ålder.

När jag så fick kontakt med familjerna Hogrelius så visade det sig att Gustavs anförvanter inte hade någon som helst kontakt med Oscars efterlevande trots att  vissa bodde bara ca 25 mil från varandra!

Efter några år så ordnades en släktträff där de blev ca 50 personer och nu har alla kontakt med varandra på Facebook.

Numera är släkten Hogrelius bosatt över hela USA, från Tucson i söder till Kalefornien i väst och New Jersey i öst. Så har det nog blivit med de flesta släkter som reste till USA , det var bara i början som man ville bo i städer och samhällen där man bevarade det svenska så länge det gick.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate