torsdag, maj 05, 2011

Pragvåren!


I går satt vi och kollade en film på History-kanalen om hela förloppet från 1967-68 från Tjeckoslovakien som det hette då. Man återgav samtalen mellan sovjets ledare med främst Breznjev i spetsen. En fullkomligt skrupelfri kommunist ,dessutom alkoholist. Dubcek var ledare för kommunisterna i Tjeckoslovakien och de hade slagit in på en ny väg för att få socialismen att fungera med tryck och yttrandefrihet så att en ny sorts socialism skulle kunna födas.
Sovjetblocket hävdade att de avvek från socialismens väg och att de måste korrigera sin kurs. De krävde att många medlemmar i partiet skulle uteslutas som "högeravvikare" osv.
En ledande kommunist från Ukraina pekade i ett illvilligt inlägg ut en ledande medlem som "den där juden"!
Då reste sig hela partiledningen från Tjeckoslovakien sig och gick ut ur rummet.
Den 20 augusti 1968 kom då den militära invasionen från Sovjetblocket.
Jag minns att jag som då var medlem i VPK:s ungdomsförbund medverkade till en stor demonstration mot överfallet  från Sovjetunionen och tillika den ockupation vi ansåg att landet var utsatt för.
Då öppnades också mina ögon för hur de gamla kommunisterna i VPK var bundna till Sovjet. De ville inte medverka i denna demonstration ,tvärtom så protesterade de och skällde på oss. Det fanns de med tårar i ögonen som vädjade till oss att inte genomföra demonstrationen.
Den här frågan bidrog till att VPK senare stod utan sitt ungdomsförbund. Alla utom tre i hela Sverige tog avstånd från VPK och den kommunism de stod för.
Dubcek blev utesluten ur sitt parti efter att ha varit medlem i över 30 år. Han förvisades ut på landsbygden där han fick hugga ved. Många var de som fängslades av de nya ledarna som var Moskvatrogna . (Gustav Husak)
VPK centralt visste inte var de skulle stå och redan 1970 åkte man ner till Prag och kysste de tillsatta ledarna på kinden. Avskyvärt!
Troligtvist så var dessa händelser 1968 början till slutet för Sovjetunionen med vassaller , Tjugo år efter dessa händelser i bla Prag så föll hela imperiet ihop som ett korthus.
Så borde också VPK ha gjort men de har varit skickliga i att dölja vad de under åren har stått för en slags politik. Halva avståndstaganden för att framstå som demokrater, vem minns inte Lars Ohlys jämmerliga besked om sin "kommunism"!


Urban Karlsson, född 1 februari 1921 i Hamneda, var tidigare partistyrelseledamot och internationell sekreterare inom Vänsterpartiet kommunisterna. Karlsson var tidigare ordförande i Sveriges kommunistiska ungdomsförbund 1951-58 och åren 1958-1964 ekonomiansvarig för Sveriges Kommunistiska Parti. Urban Karlsson är bror till Sverker Karlsson (1929-2008), som startade Arbetarpartiet Kommunisterna, 1977 i Sverige.
Han representerade Vpk vid Tjeckoslovakiens Kommunistpartis kongress i Prag 1968. På kongressen 1971 höll han ett tal där han prisade framgångarna i det socialistiska uppbygget i Tjeckoslovakien och önskade den av Sovjetunionen med våld tillsatta Husákregimen all välgång. Detta skedde trots partiets officiella avståndstagande från Sovjetunionens ockupation och krossande av Pragvåren, och både partiledaren C.-H. Hermansson och dennes efterträdare Lars Werner officiellt sagt sig ta avstånd från alla kontakter med det tjeckiska kommunistpartiet.
I Uppdrag granskning 2004 avslöjades dessutom att Karlsson under sin tid som partistyrelseledamot fungerat som rapportör åt den östtyska ambassaden. Han berättade på ambassaden om vad som avhandlades på interna partistyrelsemöten, om hur olika ledamöter röstade och vilka DDR kunde lita på och vilka man inte kunde lita på. [1]

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate