Olyckligt utspel om Libyen av vår partiledning
Till vår stora förvåning tycks socialdemokratin nu helt ha låst sig kring uppfattningen att Sverige inte ska förlänga insatsen i Libyen, senast i en artikel på SvD.se av Urban Ahlin och Peter Hultqvist den 5 maj. Den linje som verkar ha blivit partiets är att tre månaders insats räcker – oavsett vad som händer i Libyen och oavsett vad FN begär av oss.Vi menar att längden på vår insats inte kan bero på de förhoppningar vi hade när FN-resolutionen antogs utan måste grunda sig på det libyska folkets behov av hjälp. Socialdemokratin är till sin natur internationalistisk. Världssamfundet får aldrig bli passiv åskådare till illdåd.
Muammar Gadaffi är en av vår tids värsta diktatorer. Efter mer än fyrtio år har folket i Libyen – inspirerade av de fredliga revolutionerna i Tunisien och Egypten – slutligen rest sig. Upproret har mötts med brutalt övervåld från regimen. Misrata och andra städer som kontrolleras av oppositionen har bombats och utsatts för massiv beskjutning. Läget i Libyen är akut.
FN:s säkerhetsråd har i ett historiskt utslag av enighet beslutat om en flygförbudszon över Libyen för att förhindra Gadaffi från att flyga in legosoldater och förhindra militära flyginsatser. Resolutionen förbjuder alla flyg i libyskt luftrum i syfte att skydda civilbefolkningen. FN:s aktion är föredömlig och nödvändig.
Riksdagens beslut om ett svenskt deltagande i FN-operationen föregicks av förhandlingar mellan regeringen och socialdemokratin. Det är bra och en fortsättning på den svenska traditionen av samförstånd och ansvarstagande kring utrikes- och säkerhetspolitiken. Resultatet blev att Sverige skickade åtta stridsflygplan till Libyen för att övervaka flygförbudszonen som FN:s säkerhetsråd har beslutat om. Förutom stridsflygplan består styrkan av transportflygplan och av spanings- och stödresurser.
Det vore mycket olyckligt om samförståndet över blockgränsen bröts upp av frågan när Sverige i framtiden kan lämna Libyen. Samtliga partier – undantaget Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet – borde rimligen kunna enas om att vi bör delta så länge det krävs för att aktionen ska vara lyckosam.
När FN uttryckligen ber medlemsstaterna om hjälp för att skydda människor i nöd då ska Sverige ställa upp utan att villkora och tidsbegränsa deltagandet eller peka på någon annan. Partiledningens utspel om att Sverige nu skulle ha gjort sitt är därför olyckligt.
Om inte vi bidrar till att skydda civilbefolkningen – med de medel som FN-mandatets ramar sätter upp – vem gör det då?
JYTTE GUTELAND
förbundsordförande SSU
ARDALAN SHEKARABI
f d ordförande SSU
MAGNUS HEDBERG
ordförande S i Täby
EMIL HÖGBERG
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar