måndag, maj 09, 2011

Grattis Linus Torvalds, Linux är nu 20 år!

1991 föddes Linux som ett nytt operativsystem. Enkelt från början men genialt i sin uppbyggnad.
Idag hittar man Linux överallt inom dator och telefonvärlden. Android har erövrat världen på mobilmarknaden.
När jag testade Linux första gången på nittiotalet så var det Red hat som fanns tillgängligt för en novis som jag.Operativsystemet rymdes på några disketter och man startade det genom att sätta i en startdiskett. Allt annat sköttes via kommandon via tangentbordet. xstart var ordet man knappade in för att öppna upp programmen. Jodå, man kom ut på internet och det gick alldeles utmärkt att skicka mail men det kunde inte bjuda motstånd mot det då mer användarvänliga Windows.
http://www.europe.redhat.com/sweden/

Idag är Red hat en betalversion av Linux med support men de har fortsatt att stödja sk gratisversioner men döpt den då till Fedora.http://fedoraproject.org/get-fedora

Det finns idag en uppsjö av olika Linuxoperativsystem både betal och gratis.  Novell är också ett väl använt betalsystem men håller sig med ett gratisop. Suse ,http://www.novell.com/linux/
Jag använder idag Ubuntu vilket är det mest utvecklade linuxoperativsystemet vilket även använder sig av viss programvara från kommersiella bolag, då under licens för att underlätta   för oss användare.http://ubuntu-se.org/drupal/

Detta var från början en strid om påvens skägg bland vissa Linuxutvecklare, det var som att svära i kyrkan att tex kunna spela upp en mp3-fil!
Många är de programvaror vilka har Linux i botten som körs även över Windows utan att dessa användare ens vet om detta.Det här stod idag i Computer Sweden :
"Linux och öppen källkod i stort har varit drivande för den internetutveckling vi ser i dag. Se bara på företag och fenomen som Facebook, Google och Twitter med hundratusentals Linuxservrar. All deras teknik är Linux och öppen källkod, förklarar Johan Broman."
Samma är det med alla som väljer en ny mobil med Android , de känner inte till att detta är ett Linuxsystem.
Man kan tycka att det är lite kufiskt att man är nöjd med sin Linuxmobil men aldrig har en tanke på att ha Linux i sin dator? Där är man beredd att betala tusenlappar för sitt system samt betala för alla de extraprogram  man vill ha. Vad kostar inte Office, Nero, Symantech osv?  Alldeles onödiga utgifter vilka vi som kör Linux aldrig har eftersom allt är gratis och mycket väl fungerande.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Linus_Torvalds 

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate