fredag, maj 20, 2011

Borgarklassens diskreta charm !

Börja med att läsa den sorglustiga historien om striden på Thielska (palatset)!

http://www.dn.se/kultur-noje/striden-om-thielska

Sen läser du det här som efterrätten: http://www.svd.se/kultur/tuffare-regler-for-konstnarsloner_6179113.svd

"Det här är ett småsparande som ur statlig synvinkel inte betyder någonting. Det är faktiskt allvarligare att det finns ett åldershat som gör det svårare för äldre konstnärer att arbeta, säger Jan Myrdal.
Han, liksom till exempel Jonas Bohlin, Lena Cronqvist, Carl-Johan De Geer, Maj Wechselmann, Tomas Tranströmer, Göran Sonnevi och Alf Hambe får som mest 214 000 kronor om året. Förmånen har funnits sedan 1974, då inkomstgaranti blev en del av en expansiv socialdemokratisk kulturpolitik. Alliansen lovade att ta bort systemet, och de sista nya livstidslönerna delades ut av Konstnärsnämnden och Författarfonden hösten 2010."

När man läser om Thielska och Ulf Linde med sin fru Nina Öhman och deras inställning med sitt boende inne i ett museum  då häpnar jag. Enda hissen som finns går upp i deras sovrum vilket omöjliggör att handikappade kan besöka detta statliga museum !
De har bott där i 35 år och vill inte flytta när tjänsten går ut för Nina Öhman.  Borgarklassens diskreta charm kommer fram när dessa två inte ens godtar erbjudanden från akademin eller rika vänner att bo gratis i stora våningar. De taxerar för 700.000 om året så egna pengar fattas inte. Nu har de en hyra på 3000 kronor och ytan de bor på är ca 240 kvadrat!


Thielska håller på att förblöda ekonomiskt och rent konstnärligt och har färre besökare än någonsin.
I rena termer så tillhör hela klabbet  svenska folket men som vanligt så kan man tro att "någon" äger  för egen del detta palats med innehåll.
Så fungerar allt statligt ägande sedan urminnes tider oavsett vilken politisk färg som sitter i andra palats och styr.


Konstnärer i Sverige har sedan 1974 lyft sk konstnärslön och nu när Konstnärsnämnden genom regeringen vill strama upp reglerna för de som nu fortfarande uppbär denna förmån så gnäller Jan Myrdal över detta. Många av dessa konstnärer myglar med inkomster så att de får sina 214.000 kronor om året.
Alltså denna summa utöver stora inkomster. Överhuvudtaget så var det höjden av icke jämlikhet när socialdemokraterna införde denna konstnärslön, vilka andra i samhället har belönats med något liknande? Ska vara riksdagsledamöterna förstås!
Vi vanliga dödliga från slitsamma yrken inom järnbruk eller vård fick hålla tillgodo med ett nytt pensionssystem  som ger oss en årlig pension strax ovanför sossnormen. Dessutom till skillnad från andra grupper i samhället så sänker staten våra månadsutbetalningar sedan flera år tillbaka. (Bromsen)


Jag och många med mig skulle vara oerhört glada om vi fick en pension på 214.000 om året för det slit vi har utfört under alla år.
När Myrdal säger att " det här är ett småsparande som ur statlig synvinkel inte betyder något" så bara uppvisar han som vanligt  "borgarklassens  diskreta charm"!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate