fredag, maj 13, 2011

Microsofts största utmanare!Cc

I dag börjar PC-jätten Dell sälja datorer som inte längre har Windows under huven. Istället snurrar de på operativsystemet Ubuntu som utvecklats av sydafrikanen Mark Shuttleworth.
Mark Shuttleworth, 33, blev multimiljardär när han sålde sitt it-imperium till amerikanska Verizon år 2000 för 6 miljarder kronor. Två år senare köpte han en biljett till rymden för 160 miljoner kronor, vilket gjorde honom till den andra rymdturisten och den första afrikanen någonsin i rymden ("världens första afronaut").

Väl tillbaka på jorden har han nu gett sig i kast med att utmana Bill Gates världsledande operativsystem Microsoft Windows. Och de främsta konkorrensmedlen stavas vänlighet och medmänsklighet.

Hans bolag Canonical har sponsrat framtagandet av ett alternativt operativsystem, som fått namnet Ubuntu. Namnet är taget från en av de sydafrikanska grundsatser som växte fram efter apartheid. På zulu och flera andra afrikanska språk kan ubuntu översättas med ”medmänsklighet” eller ”jag är den jag är på grund av vad vi alla är”.

Mark Shuttleworth donerar årligen 70 miljoner kronor till den ideella stiftelsen Ubuntu Foundation som har uppdraget att samordna de frivilliga programmerare som utvecklar systemet, sköta supporten kring Ubuntu och ansvara för framtida säkerhetsuppdateringar.

Ubuntu är erkänt som ovanligt lättanvänt och dessutom utrymmessnål, hela operativsystemet ryms på en enda cd. Liksom Mozilla-organisationen - som utvecklat nätets populäraste webbläsare, Firefox - är Ubuntu helt gratis. Att jämföra med den senaste versionen av Windows Vista som kostar minst 2 500 kronor.
Mark Shuttleworths bolag ska tjäna pengar på kringtjänster som specialanpassningar och individualiserad support. Något som för enskilda personer inte är nödvändigt.

Kombinationen av att Ubuntu är gratis och ett fullgott alternativ till Windows har på kortt tid gjort systemet oerhört populärt. Och nu väntas ännu fler byta operativsystem när det nu går att köpa Dell-datorer med Ubuntu förinstallerat.

Enligt ett uttalande från Dell säger man att lanseringen av de Ubuntu-installerade datorerna visar upp det nya bolaget, Dell 2.0, med grundaren Michael Dell åter vid rodret.

Emanuel Sidea (emanuel.sidea@va.se) 08-736 5793

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate