måndag, maj 23, 2011

Befrielsen av Frankrike!

History chanel visade ikväll ett nytt avsnitt i serien om befrielsen från nazismen . Vi fick följa uppladdningen i England av invasionsstyrkorna samt även de fejkade styrkorna på fel plats. Uppblåsbara atrapper av stridsvagnar och flygplan vilket lurade tyskarna.
Sedan satte invasionen igång 6 juni 1944. Filmbilder som jag aldrig har sett tidigare visades, det har funnits mycket i de olika arkiven som inte har visats . Hemska bilder men också män med ett fantastiskt mod . Utan detta mod där man klättrade på branta klippor för att komma åt tyska kulsprutenästen hade aldrig deras kamrater kunnat komma vidare utan de hade blivit dödade på direkten.

Det är nyttigt att färska upp de historiska kunskaperna och återigen förstå hur viktigt det är i ett visst ögonblick i historien att göra motstånd. Våga välja vapen och krig! Om inte de demokratiska krafterna står upp mot diktatur och avskyvärda samhällen likt Hitlers så skulle det vara ute för all form av demokrati.
Skurkarna och fanatikerna skulle behärska jordens alla hörn.

När folket i norra Afrika reser sig och vill stjälpa diktaturerna över ända så måste de också kunna lita på att västvärlden inte överger dem.
I särskilt vårt land finns en dålig tradition ända sedan 1920-talet med en undfallenhet att hjälpa andra. Man kallar sig neutral när man i verkligheten viker undan och låter andra folk ta på sig ansvaret att göra motstånd mot diktaturens kreatur.
Under en period på 60-talet så bröts detta och man slog fast att när FN kallar så ska man ställa upp. Alldeles  utmärkt och även Sveriges hjälp nere på Balkan var ett steg i rätt riktning.
Nu har det återuppstått en återgång till den gamla pacifistiska inställningen särskilt bland vissa socialdemokrater och övrig vänster. Gamla statsrådet Pettersson lierar sig med allehanda fd Maoister i sin kamp för fred.

"Sverige är för litet för att hjälpa andra" påstod han  bla.i Svd.
"Vi måste förhandla med talibanerna" är också ett uttalande från honom!

Den som 1944 hade sagt något sådant inför invasionen av Normandie hade liksom "kommunisten" Nils Flyg och hans agerande under andra världskriget blivit totalt satt i karantän politiskt.

Idag med den historielöshet vilken har spridit sig i Sverige under senare år så passerar Pettersson mfl. agerande utan att topparna inom socialdemokratin reagerar nämvärt.
Partiledaren Juholt ville ju dessutom  också ansluta sig till  denna politiska linje med att tex. dra bort svenskt flyg från Libyen. Det var oppositionen som  såg till att svenska plan inte  med vapen  får skydda folket i Libyen.

Nu byter Sverige manskap i Afghanistan och jag ser dem på samma sätt som de modiga soldater som klättrade uppför stupen i Normandie för att kunna befria Europas folk från tyranneriet. De utför en gärning de ska ha stöd för och inte detta fega krypskytte allt för många håller på med .
Läste en intervju med en soldat som inte längre har sin uniform på sig när han är hemma eftersom han upplevt fula påhopp från människor omkring sig på bussar och tunnelbanan.
Det är tydligen provocerande för vissa att en soldat med Afghanistanmärket på sig vistas ute offentligt, kanske de fegas sätt att hävda sig mot den som visar mod?

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate