måndag, november 15, 2010

Sveriges pensionssystem är mycket dåligt enligt EU!


Sverige visar sig komma att ligga nästan sämst i Europa vad gäller framtida pensioner. Vi kommer i klassen med  Lettland och liknande länder och vi hamnar på 48.2 % av den lön vi har haft.


Så här skriver SR ikväll :
Den här frågan kommer upp under finansministermötet i morgon och på onsdag.

Den EU-rapport som finansministrarna ska diskutera visar att när dagens 27-åringar går i pension 2048 kommer de bara att få ut 48,2 procent av sin slutlön i pension. Det är näst sämst i hela Europa.

– Det är klart att det är en oacceptabel utveckling. Här måste det tas upp en diskussion med regeringen om den framtida utvecklingen, säger Curt Persson, ordförande i PRO.

Villkoren i de olika ländernas pensionsystem skiljer sig kraftigt åt. 27-åringarna i exempelvis Grekland och Nederländerna kommer att få mer än 100 procent av sin slutlön i pension.
I botten av listan, med de sämsta pensionerna, finns Lettland, Polen, och så Sverige, med Estland som landet med de EU:s absolut sämsta pensionsvillkor.
Kommer man då att kunna leva på en pensionn motsvarande 48.2 procent av sin lön?
– Nej, det tror jag definitivt inte man gör, så därför måste man ju se över systemet, säger Curt Persson, ordförande i PRO."

För några år sedan hade jag en skriftlig kontrovers med Bo Könberg vilken var en av de som sydde ihop vårt nya pensionssystem. Alla partier utom V var med om denna pensionsuppgörelse.
Jag ansåg då på samma sätt som idag att många liksom jag förlorade flera tusen kronor i månaden med det nya systemet. Vi är många som hamnade mellan stolarna så att säga. 
Jag uppbär pension från både det gamla ATP och det nya som gäller nu.
Vad ingen har ens försökt att beräkna är de kommande pensionerna längre fram. 

EU har tagit tag i detta nu och presenterar förfärliga siffror för bla. vårt land.

Jojo, vi är många som har hävdat att systemet år dåligt men inte ens vi har förstått hur dåligt det egentligen är.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate