onsdag, november 17, 2010

Försäkringskassan jagar fel personer!

I går kunde ABC-nytt berätta ytterligare en beklämmande historia om hur FK vill

  minska hjälpen till en svårt handikappad man. Från 100 timmar ner till 11 timmar per vecka och han var så svårt skadad att han inte ens kunde ta på sig sina strumpor.(CP)
 FK verkar att ha samma inställning som utvisningsverket, jaga,jaga hela tiden och inte förmå att ta till sig den kritik som kommer från alla håll. Även regeringen är kritisk och har fått gått in med detaljstyrning mot sina nitiska FK-chefer.Men det tycks inte hjälpa!
Nu håller en härva med förgreningar över hela landet att nystas upp av polisen och där är de stora pengarna att hämta.FK är grundlurad av div. privata bolag !
Rätten att bedriva privat verksamhet är i fara genom dessa avslöjanden. Ska det behöva gå så långt pga bristande kontroll från FK att rätten till att bedriva privata assistentbolag skall upphävas? Tyvärr visar det sig också att ett flertal av dessa rena gangsterbolag drivs av medborgare från andra länder.Rena släkthärvan på samma sätt som bluffarna med pensioner av döda som påstås av släkten att de bor i sitt hemland igen. Nedan finns texten från Sveriges Radios hemsida. 

"I Halland växer länskriminalpolisens arbete med bidragsfusk. Det handlar om bedrägerier med Försäkringskassans assistansbidrag. Förutom tre härvor med fällande domar under det senaste året arbetar polisen nu med sju ärenden.
Ytterligare ett 30-tal är på gång, flera med förgreningar över hela landet.
– Innan de här utredningarna började har vi inte haft någon aning om hur omfattande det här var. Efter de två första utredningarna började vi förstå att vi skrapade på toppen av ett isberg. Och jag tror inte Försäkringskassan heller för ett år sedan var medveten om hur det såg ut, säger kriminalinspektör Claes Björnehag, en av utredarna vid länskriminalpolisen i Halland.
Bedrägerierna som Claes Björnehag pratar om handlar om Försäkringskassans assistansersättningar.
Fusket går oftast till så här: Ett privat assistansbolag tillhandahåller assistenter till personer med olika handikapp och funktionsnedsättningar. Sedan visar det sig att assistenterna inte har arbetat de timmar de uppgett.
I vissa fall har de inte arbetat några timmar alls och brukaren - alltså den som får assistanshjälp - är inte handikappad. Sedan delar assistansbolaget och brukaren på ersättningen som kommer från Försäkringskassan.
Fusket är utbrett, säger Karl-Arne Ockell, utredningschef på länskriminalen i Halland.
– Det vi har sett här så kan vi tänka oss att minst en tredjedel av det som betalas ut i assistansersättning är fusk. Och då kan det röra sig om tio miljarder i Sverige. I Halland rör det sig om kanske ett par hundra miljoner.
I tre härvor har flera personer fällts för bland annat grovt bidragsbrott. Sju ärenden utreds just nu, där ett nästan är klart. Det är en man som långa perioder har varit i Spanien, samtidigt som hans två döttrar genom sitt assistansbolag har kvitterat ut ersättning för skötseln av honom i Sverige.
Dessutom finns det ytterligare ett 30-tal ärenden som väntar på att bli utredda.
– Det här är ju systemhotande, för det är i så stor omfattning. Och organiserat är det med de här privata assistansbolagen – det är där problemet ligger. I vissa bolag, inte alla, givetvis. Detta är satt i en omfattning så att om gemene man får det klart för sig tror jag att de blir förskräckta, säger kriminalinspektör Claes Björnehag."
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/ovardigt-fusk-1.1210812

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate