tisdag, oktober 07, 2008

Vi alla är offer i ett gisslandrama.

Kapitalet har tagit oss och satt oss inom lås och bom. Det som händer nu över hela världen är inget nytt. Då och då under historiens gång upprepas krisen i stort sätt på samma grunder.
Nu har internet och snabba överföringar och förflyttningar av kapital skyndat på förloppet.
Bankerna har som vanligt lånat ut för mycket pengar samt själv lånat in för stora belopp. Detta gäller inte bara USA om nu någon trodde detta!
Det goda det här för med sig för många är att man kanske slipper alla brev från div. banker där de vill truga på oss pengar. Jag vet inte hur många sådana brev jag har fått de senaste åren från allehanda banker från andra länder, ofta från Island.
Island har idag gått i putten totalt med sitt bankväsende och Isländska staten har tagit över alla banker. Snacka om socialisering!
I princip så styr och ställer statsapparat
en nu i många länder över valutan.

I vårt land har riksbanken pumpat in åtskilliga miljarder till bankerna och i slutänden blir det som på 90-talet, vi arma krakar får betala kalaset.
Alla dessa pingvinmän och kvinnor klarar sig nog rätt så bra vad de än har ställt till med. De flyter upp som de korkar de är förr eller senare.

Frågan är vad ska vi ha för ett system? Socialism? Kommunism?
Alla system är nu prövade och inget är bra. Skillnaden ligger i att under kapitalismen så får det föras fri diskussion vilket kanske kan föra fram till att detta system kan börja fungera någorlunda återigen. Något måste väl ändå makthavarna lära efter varje kris.
I USA så kommer tex de bonussystem vilket har bidragit till att krisen skulle sätta fart att försvinna.
Lagstiftarna måste täppa till usla system av girighet.

Jag tycker synd om de som inte försökte tänka själv lite in i framtiden utan har köpt hus med mycket stora lån .
När räntan ligger så lågt som den gjorde för ett par år sedan så är det lätt att ta på sig för mycket skulder utan tanke att räntan kan gå upp. Vi var nog många som trodde att räntan skulle ligga still och inte hade koll på vad som egentligen började hända i USA.
Och hörru du Svensson, hur skulle det vara om du istället för en bil från Asien köpte dig en bil från Volvo eller SAAB?

1 kommentar:

hpy sa...

Far bara hoppas att ekonomin inte lider for mycket av finanskrisen.

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate