fredag, oktober 17, 2008

Det konservativa Sverige!

Sverige borde likt Finland infört Euron för länge sedan.

Ska verkligen "proppen" gå ur vår ekonomi helt innan vi i det här landet inser att det är och var fel att ha kvar kronan som betalningsmedel?
Ska man vara med i Europa så ska det inte vara att välja detta sittande på två stolar så som både SAP och de borgeliga valt som modell.
Feghet inför ett trögt folk är väl det vänligaste jag kan säga om sådan taktik. Som politiker har man ett ansvar att vara progressiv och framåtseende. Att stryka reaktionära strömmningar medhårs är ju inte särskilt trevligt att bevittna.
Människan är ofta mycket rädd för förändringar vad det än gäller. Då gäller det ju att förklara, tala mycket och kunna påvisa fördelarna med det nya. Hur många har inte varit emot allt från färgtv till att införa månadslön. Jag minns det stora gnället i arbetarklassen när vi skulle gå från kontant veckolön till ett konto på banken med månadslön.
Ofta har man med milt tvång genomfört förändringar , se tex på införandet av högertrafik där man hade en folkomröstning där folket till 80 % ville ha kvar vänstertrafik. Vem bryr sig idag om denna fråga? Alla är vana vid högertrafik nu och jag hör inget gnäll om detta.
Så skulle frågan om euron också ha skötts. Låt de bakåtsträvande gnälla ett tag, sen blir det tyst och de flesta skulle tycka det är bra med euron!

3 kommentarer:

Anders sa...

Det vore samtidigt ett gravt förakt för demokratin att gå emot ett folkomrötsningsresultat - ännu värre eftersom man lovat att följa resultatet i den rådgivande folkomröstningen om Euron. Bo, du vet lika väl som jag, att de övertoner som du nu använder om att Sverige står och faller med införandet av Euron, inte gagnar vare sig Sverige eller svenska folket. De övertonerna använde vi livligt som arbetade för ett Ja i folkomröstningen 2003. Själv jobbade jag i "Ja till Euron"-kampanjen.

Idag kan vi inte påstå med sunda sinnen eller ärlighet i blick och okluven tunga att det gått så illa för Sverige som vi i Ja-sidan då orerade om. Det har gått ganska bra, faktiskt!

Det kanske kommer nya tider inom ett decennium eller så, där en sådan anslutning visar sig både bra, kanske nödvändig och möjlig ur ett demokratiskat perspektiv.
Men. Som Fredrik Reinfeldt sade häromdagen. Den tiden är inte nu.

Jag får en känsla av att du skriver ditt inlägg som en reaktion på att Carl Bildt kommenterade att det är svårt nog i denna tid av finanskris, med euron och att hade vi haft alla de olika valutor som vår världsdel - Europa - hade innan euron infördes, så hade det varit katastrof.
Det är så möjligt.

Men för den sakens skull behöver du ju inte följa den mannen likt en vindflöjel.

Att vara så härligt progressiv som du ovan förespråkade och gå emot folkets röst, tyder på ett lika stort förakt för demokratin som du, med bakgrund i kommunistorganisationer, brukar vara snar med att påpeka att Sovjetunionen och alla de forna staterna i östblocket visade.

Jag vet inte vad som är värst:

Att ha demokrati och negligera den, eller..

Att inte demokrati, och förtrycka strävan efter demokrati.

Mvh
Anders

hogrelius sa...

Tack för inlägg Anders! De som gick emot folkomröstningen om vänster-högertrafiken d.v.s. majoriteten av Sveriges riksdag är enligt dig odemokratiska. Jag vill se det som att vissa frågor ska parlamenten ta ställning till,det är fel att ha folkomröstning.ett fegt sätt av politikerna att slippa ta ställning. Sedan när de måste ta ställning då blir det en svekdebatt istället och det är verkligen inte bra för demokratin!
Att rösta om Euron med alla dessa snår är inte en lämplig fråga att ha folkomröstning omkring. Vad gäller läget idag ,igår och för framtiden om Euron så finns det idag klara beräkningar som visar att vi har förlorat massor med miljarder på att stå utanför.
Dessutom anser jag att om man har gått med i EU så ska man vara med till 100%!

Anders sa...

Tack för att du svarade!

:-)

Rent faktiskt så vet jag inte om det var en rådgivande folkomröstning eller en beslutande... Har för mig att vi bara har just rådgivande folkomröstningar i vårt land. På riksnivå alltså.. tror det är så på även landstings och kommunal nivå med...

Knäckfrågan där skulle isåfall vara om man från riksdagspartiernas håll hade lovat att följa resultatet...
Hade man inte lovat det så var det inte odemokratiskt. Men det kan förvisso ändå beskrivas som problematiskt för människors förtroende för politiken och demokratin.

I den här folkomröstningen om Euron har det löftet utställts av riksdagens partier. Ja. Det vore odemokratiskt att inte följa det således - där håller du säkert med Bo?

I frågan om höger-vänster-trafikomläggningen tycker du och jag uppenbart lika. Det är mitt favoritexempel på vad man inte borde ha folkomröstat om. Förvisso var det ett jävla bra ämne att folkomrösta om - det fanns med tvång bara två alternativ... Jag har svårt att se att vi hade kunnat få till alternativ som blandade höger och vänstertrafik nämligen...

:-)

Sen förstår jag vad du säger om att det "ett fegt av politikerna att slippa ta ställning". Men jag håller inte med. Och detta för att jag tror att våra värderingar beträffande representativ demokrati versus direkt demokrati skiljer sig åt. Som jag uppfattar dig så är du skeptisk till direkt demokrati - dvs sådant som folkomröstningar är ett exempel på.

Det är inte jag, på samma sätt, jag tycker att vi nog kan behöva fler sådana för att hålla politiken och demokratin vital.. vilket är en lång diskussion för sig, förstås! :-)

Jag håller inte med om att det är fegt av politikerna. I sådana frågor där skiljelinjer går rakt igenom partiet - och inte bara mellan partier eller klara och tydliga över blockgränser och de riskerar att slitas itu så vore det likväl odemokratiskt inom partierna att de starka ledarna kör över partiopinionen. Man kan säga att frågan lyfts ett steg tilöl väljarna direkt. Absolut. Men att säga att det är fegt är lite väl magstarkt utan insyn i hur det annars skulle drabba partierna- som ju är väldigt viktiga som bärare av demokratin.

Man skulle kunna säga att demokratin har heller inget att tjäna på att dess budbärare, partierna, skadas eller slots isär...

Och som tur är så lyckas man i 99 fall av 100 lösa frågan inom partierna. Men jag ser inget fel i att folkomröstnings-instrumentet några få gånger använts som en ventil då frågor inte kunnat lösas inom partierna. Jag tycker rent av att det är ganska sunt att det finns sådana exempel.

Vart finns de beräkningarna?
Har du några källor, det vore värdefullt att ta del av dem isåfall!

Mvh
Anders - som för övrigt tar tillfälleti akt att hälsa välkommen till min nya blogg!
:-)

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate