När jag såg och hörde Volvochefen lastvagnar igår på rapport så suckade jag djupt.
Hans beskrivning av krisen för världen och i synnerhet för hans bolag var ingen rolig historia att lyssna på. Om krisen fortsätter så finns ingen framtid för biltillverkning i Sverige var den slutsats man kunde dra av det han sa. Dessutom blev det en lektion i hur illa kapitalismen kan fungera. Ett system som börjar snurra bakåt där allt dras ner i djupet . Folk blir rädda och köper mindre och mindre, lägger sina pengar bokstavligen i madrassen!
Alla hjul snurrar saktare och krisen fördjupas.
Riksbanken snurrar runt med sin ränta, upp o ner hela tiden och vet tydligen inte hur de vill ha det.
Det behövs lastbilar och andra grejor men så ett tu tre genom att bankerna går omkull i USA så drabbas hela övriga världen av deras kris. Bush har varit en president som inte har hållit ekonomin i strama tyglar, tvärtom!
Det får vi nu betala för!! ÄR detta rimligt???
Det finns ett inbyggt fel i det kapitalistiska systemet, det har varit känt ända sedan Karl Marx verkade. Han försökte komma fram till ett annat system men där det har prövats så har det visat sig sämre än det kapitalistiska tyvärr!
Nu försöker alla världens länder att återigen lappa ihop systemet , hittills har man alltid lyckats efter ett par år av kris. Det som fattas är en djupgående diskussion vilken kunde leda till ett bättre system utan dessa återkommande kriser. Krig har alltid tillgripits och då i början förbättras världsekonomin (Irak denna gång) sedan kommer en avmattning och krisen blir i regel svår efter ett tag. Där är vi nu men vi har inte sett fortsättningen, ska Volvo och Saab få lägga ner? Fler industrier? Vad bör göras?
Under morgonen har Volvo-aktien rasat med omkring 20 procent. Det innebär rejäla hugg i värdet för storägare som Renault, Industrivärden, med vd Anders Nyrén, och Christer Gardells aktivistfond Cevian. Di.se har räknat ut hur mycket de har förlorat under fredagen – så här långt.
.
Volvos största ägare, franska Renault, har 20,7 procent av kapitalet i bolaget, och har under fredagen fått se sitt innehav falla i värde med smått ofattbara 3.628 miljoner kronor. För den näst största ägaren, amerikanska Capital Group fonder, med 5 procent av kapitalet, är tappet 910 Mkr.Investmentbolaget Industrivärden, som sedan april förra året ökat sitt innehav från 0,1 procent till 2,9 procent av kapitalet, och från 0,3 procent till 7,5 procent av rösterna, kunde ha valt bättre köptillfällen. Under fredagen har deras aktier blivit 467 Mkr mindre värda.Industrivärdens vd Anders Nyrén vill inte säga huruvida hans syn på Volvo förändrats efter fredagens svaga rapport."Vi lämnar rapport om en vecka. Innan dess säger vi ingenting", säger han till di.se.Raset i Volvo ökar, allt annat lika, även investmentbolagets skuldsättningsgrad. Den uppgick den 31 juli till 21,3 procent, något över det långsiktiga målet.Sedan dess har kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's dragit öronen åt sig. Den 13 oktober sattes Industrivärden kreditbetyg på S&P:s på bevakningslista med negativa utsikter. Och nu försämras alltså skuldsättningsgraden ytterligare.Bakom Violet Partners döljer sig Christer Gardell och hans investmentfond Cevian. Vid halv tvåtiden var nedgången i deras Volvo-innehav 332 Mkr.Di.se har utan framgång sökt Christer Gardell.Även en mängd svenskar är indirekt drabbade av nedgången. Bland andra storägare i Volvo finns nämligen de namnkunniga fond-, försäkrings- och pensionsbolagen Swedbank Robur, Alecta, AMF, AFA Försäkring, SEB fonder och SHB/SPP-fonder.Sedan årsskiftet har Volvos B-aktie backat 67 procent i värde.
FÖRRE CENTRALBANKSCHEFEN ALAN GREENSPAN SLAKTAS i direktsändning. Under en utfrågning i Washington tvingas han stammande ta avstånd från grundprincipen han trott på och styrt världens finansmarknader efter i 18 avgörande år: Grundprincipen att företag sköter sig bäst själva med ett minimum av statlig inblanding. 82-åriga Greenspan får gåshud under galgen i kongressen.
SPRICKORNA I KAPITALISMENS GRUNDPELARE SPRIDER SIG ultrasnabbt här borta i USA. Finansgudarna på Goldman Sachs, nyss så orubbliga, måste skära ned 3 000 jobb. Dow Jones står på femårslägsta, arbetslösheten närmar sig 8 procent och medierna får snart inte plats med större krisrubriker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar