fredag, oktober 10, 2008

Svenskar är obildade!


Horace: "Svenskar är obildade"

"Svenskar visar ett svagt intresse för den klassiska litteraturen. Vi är obildade." Så sa Svenska akademins ständige sekreterare i en intervju i Sveriges Radio."


Detta uttalande av Horace är väl en sannning med modifikation, än lever vi kvar denna generation som fick lära sig läsa skönlitteratur. Vi var med om att bygga upp biblioteken där alla klasser av befolkningen gick och lånade böcker av god kvalité.
På den tiden fanns det ingen tv att hänge sig åt, idag finns det hundratals med kanaler och den unga generationen har nog mer fastnat för denna form av kultur eftersom den inte kräver så mycket av individen.
Det sorgliga är att många idag håller tillgodo halvtaskiga program såsom idol eller Bosse söker fru och låter sig nöja med detta. När man inte ens försöker att läsa en bok av en god författare så går man miste om något värdefullt.
Att läsa en annan människas skildring är att få läsa av dennes innersta tankar. Den egna fantasin får arbeta på ett sätt som är nyttigt för ens egen själs fortlevnad.
Den som inte läser besitter ofta dåliga kunskaper om många ting i världen och har ofta svårt att förstå andras tankegångar.
Den tidiga arbetarrörelsen med bla Folket i Bild böckerna på arbetsplatserna , var ett mycket gott försök att sprida bildning i arbetarklassen. Där är det stendött idag!
Medel och överklass är de som tillgodogör sig kulturen idag visar alla undersökningar, arbetarklassen håller till godo med främst reklamkanalernas dåliga utbud.

När jag arbetade på olika sjukhus så ställdes dessa frågor på sin spets för mig. Nästan ingen av mina arbetskamrater öppnade en bok, de visste sällan vad jag talade om.
Ett exempel: "Bosse, vad är det för tidningen du läser? Dagens Nyheter! Är det en ny tidning, jag har aldrig hört talas om den!" ! "Bosse, du talar om Afghanistan. Ligger det i Amerika?"
Då visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta. Jag valde att ta på mig lärarens roll och undervisade istället.
Ibland var det förtivlat svårt att befinna sig i såna yrken med så lite respons från sina arbetskamrater som höll sig med "Hänt i veckan" och annan skit. Eller som på blodigt allvar hängav sig åt något skit från reklamtv.
Vad som händer i omvärlden tycks inte existera för vissa människor . Vad ska man till slut tala om ? En värld som bara finns i tvsåporna eller.......?

1 kommentar:

hpy sa...

Jag minns inte vem som sade : Svenska folkets enda bildning ar kobildning.
No comment!

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate