söndag, oktober 26, 2008

Ulf Lundell uttalar sig om krisen!Sedan den här turnén började för fyra veckor sedan har hela världen hunnit förändras. Den nyliberala eran är förbi. 23 år av skryt och skrövel är över. Jag hörde förresten att Das Kapital sålt slut i Berlin."
Ulf Lundell i går i Luleå

Marx skrifter säljer då o då under olika epoker. Människan söker efter något annatsätt att leva efter när det krisar. Samma sak var det i de socialistiska länderna men de sökte svaren i kapitalismen. Kinas kommunistiska parti slog efter Mao:s död in på den väg som vi praktiserar men skillnaden är den att det finns mer av statligt ägande där liksom 50% utländskt ägande och 50% statligt.
De tycker att de har funnit en medelväg och ett faktum är att Kina har kommit en bra bit på väg att resa sig ur den värsta fattigdomen. Deras dollar reserv är större än USA :s egen!
Att släppa den förkättrade "marknaden" helt fri visar sig återigen leda till storkris. Gamle oraklet Greenspan har efter alla dessa år tvingats att erkänna att han har haft fel de senaste 25 åren.
Vissa samhällsbärande näringar bör staten garantera, vem skulle tex kunna tänka sig att det militära försvaret såldes ut till det privata näringslivet?
Bankerna bör hållas hårt så som man faktiskt gör i vårt land, i USA däremot har de i stort sätt kunnat göra vad som helst för att tjäna ännu mer pengar.
Att låna ut pengar till verksamheter där man från början vet att man inte får tillbaka pengarna är fel. De var så smarta så de åt av sin egen svans , de sålde skulderna vidare till andra.
I mindre skala gör man så i vårt land också, om du köper per plastkort hos On_Off så säljer de skulden vidare till en bank som sen driver in denna skuld.Bra för affären som får alla pengar samma dag oavsett om kunden betalar eller ej!
Börjar man att låna ut stora summor på samma sätt så går det bokstavligen åt helvete förr eller senare.
Samma sak hände med de som förläste sig på Karl Marx och fick makt. Samhället vissnade samt blev efter i den tekniska utvecklingen med följd att de förgiftade sina länders folk med alla utsläpp. Vi som åkte mycket i östländerna blev ju deprimerade över vad vi såg i dessa bristsamhällen där man inte ens hade mat i sina affärer. Jag minns när jag stod i Berlin på DDR-sidan och såg hur gummorna stod i kö för att få ett vitkålshuvud.
Inte hjälpte det då att kunna citera Marx.
När jag var i Rumänien i början på 60-talet så var det på samma sätt där. De enda som hade det bra var byråkraterna och pamparna vilka hade egna lyxaffärer där allt fanns. Så var det i nästan alla dessa länder! Korruption i stor skala.
Fel på individerna säger då den rödögde fanatikern och påstår att om man bara följde boken med alla regler så skulle allt vara bra.
" Man får väl då välja sig ett nytt folk" som den kloke sa under debatten på 1900 talet!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate