tisdag, april 26, 2011

Valfrihet?

Valfrihet tillhör en av den fria människans rättigheter. System  som förnekar oss denna rättighet finns det inte många försvarare av , tack och lov.
Vi vill kunna gå till den affär vi vill utan pekpinnar och kunna köpa det vi vill ha. När Konsum höll på att utvidga sina sk "blåvita" varor så var det nog bara Konsumfantasterna som såg det som det goda i tillvaron.

När jag var i det Maoistiska Kina 1976, ja Mao levde fortfarande, så frågade jag en affärsman där varför de hade så mycket olika tvålar att välja på.
Jo, sa han, det beror på att vår typ av socialism hyllar friheten för kunden att få välja det den tycker om. Det finns ju så många olika dofter för en tvål, tillade han.
Vad han inte sa något om det var ju förstås enpartisystemet!
Vi vill ha valfrihet men på en punkt så får vi det aldrig och har aldrig fått det heller.

Vad jag menar med detta påstående ska du snart få veta!
Det har att göra med den produkt jag och du sitter framför oss just nu! Datorn! En PC som vi säger i dagligt tal.
MAC kan vi tänka bort för tillfället därför att det är en helt annan grej. (Penninggrej)

När du går och köper en PC-dator så finns ju sedan tidernas begynnelse Microsofts produkt och inget annat.
Från början så fanns bara deras egna produkter såsom Internet Explorer, Media Player, outlook osv. Tack vare både USA:s domstolar och EU så tvingades Microsoft till reträtt.
Jag har ju aldrig bett om att få deras system i min dator när jag köper en sådan, det fördyrar dessutom datorn.
Finns inte en chans att få en dator fri från deras varor. Varför nöjer sig allmänheten med detta tillstånd av total ofrihet? Inte fan gör man detta när man ska köpa en bil. Tänk bara tanken att det skulle bara finnas Volvo att köpa?
Så är det ju när man köper en dator!

Visst kan du gå till en Mac-store men de flesta har inte råd med deras synnerligen dyra varor. Allt hos dem kostar stora pengar!
Mac är kusin till det fria systemet Linux men sannerligen så använder de samma snåla affärspolitik som Bill Gates gör. För mig är Mac aldrig ett möjligt val därför att jag vet att mina pengar inte räcker till. Dessutom ogillar jag all form av monopol!
Jag har en gång köpt en dator med Ubuntu som system. När jag fick hem datorn så såg jag att killen som sålt den hade tagit bort Vista och själv kört över denna med Ubuntu så det var ju inte fabriken som hade fixat det hela. Jag hade ju kunnat göra detta själv.
När jag köper en dator nu med windows 7 så har disken alltid stort utrymme och det finns ingen anledning att ta bort  7:an. Nej jag lägger in en Ubuntu på den andra halvan så kan jag dra nytta av bägge systemen.
Ubuntu gör dessutom att jag kan föra över bilder,videos,musik osv från Windows.I Linux så fungerar det så att man kan "titta" in i det andra systemet och ibland faktiskt kunna rädda över bilder.

Jo, om en dator med windows har totalt pajat så brukar jag med en gång lägga i en Ubuntu och på det sättet kunna rädda grejor.
Jag räddade på det sättet för ett tag sedan massor med bilder och videos på barn till en familj där man inte hade bränt något till en dvd. Gissa om de blev lyckliga!


Tacka vet jag frihet att själv få välja allt från hustru till annat trevligt eller mer allvarligt! Inte tusan ska någon annan göra sånt åt mig!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate