tisdag, april 19, 2011

Aldrig mera krig!

"Vid tiden då striderna hade ebbat ut under senhösten 1916 hade mer än 1,5 miljoner man dödats mellan de berörda styrkorna, vilket gör det till ett av det blodigaste slagen någonsin."
http://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vid_Somme

På första dagen av slaget vid Somme dödades ca 20.000 brittiska soldater. Det var soldater utan stridsvana,frivilliga unga män.
Tyskarna blev beskjutna med kanoner i fyra dygn och den brittiska ledningen trodde att de var utslagna.
Så var inte fallet, de hade kvar sina för den tiden mycket moderna kulsprutor och fullkomligt mejade ner de brittiska trupperna.

1918 skrevs fredsfördraget under och kriget var slut men Tyskland sattes i skuld för kriget på ett sätt som omöjliggjorde landets återuppbyggnad. Detta gav utrymme för extrema rörelser att växa med bla Hitler i spetsen vilken spred sitt hat.
Efter blott tjugo år så började andra världskriget med fruktansvärda offer för Europas folk.

Tanken växte bland alla ledarna i de länder vilka blivit så hårt drabbade av ofreden i Europa under dessa två stora krig att en gång för alla bygga ett Europa utan krig på dagordningen.
Detta var början till en union mellan främst de gamla fienderna Tyskland och Frankrike. Fröet till EU sattes i jorden i början på femtiotalet.

Idag finns de flesta länderna i Europa   med i EU och Tyskland och Frankrike är numera goda grannar. Freden mellan dem har funnits nu i ca 65 år. De som kan Europas historia inser att detta är unikt!

De rörelser och partier, främst ultravänster och ultrahöger, som har fallit i varandras armar i hatet mot EU är att beklaga.
Det finns förvisso som alltid beslut av EU som är dåliga precis som ett lands regering oavsett politisk färg ibland fattar dåliga beslut.
Man kan inte tycka om alla beslut och måste protestera och demonstrera mot fattade beslut ibland.

Men att gå så långt som att man vill avskaffa tex EU , då har man inte förstått att man då också avskaffar en "apparat" som ytterst är en garant för freden i Europa.
Då ska man nog gå tillbaka till 1900-talets krigshistoria och sedan  allvarligt fundera över varför man bildade EU!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate