torsdag, april 14, 2011

Den höga arbetslösheten

Vänsterpartiet går idag ut i DN med krav på en ny politik för att bekämpa främst arbetslösheten i vårt land.
http://www.dn.se/debatt/sysselsattningen-viktigast-i-vart-ekonomiska-ramverk

Alla  talar vitt brett om att vi ska ha full sysselsättning: "arbete åt alla"!

Det är en gammal  paroll som har följt arbetarrörelsen sedan 100 år. Idag är det så mycket svårare att genomföra detta krav, ja rent av omöjligt vill jag påstå.
Det är klart att man kan göra som man gjorde för 25 år sedan, sätta folk i ett rum utan sysselsättning  för att de ska få sina pengar och försvinna från statistiken.

Jag har arbetat en tid under AMS som det hette då i mitten på sjuttiotalet. Vi skulle uppfylla vår dag med att flytta göt på götgården från ena sidan till den andra. Vi höll på ett par veckor med detta totalt meningslösa arbete innan vi satte oss ner för gott. Ingen brydde sig om vad vi gjorde. Efter ett par veckors "sittstrejk" så kom en bas förbi och var så belåten med vårt arbete. Man känner sig inte väl till mods att utföra påhittade jobb bara för att hålla igång.

När partiers företrädare talar om full sysselsättning så vill jag efterlysa något som fattas i debatten och i alla önskningar.
De som är arbetslösa är ju inte en klump av människor lika som bär, tvärtom så finns alla typer av individer med olika utgångspunkt.
Många har bristfällig utbildning och kan inte få jobb tack vare detta. De som har stått utanför arbetsmarknaden länge har ofta stora problem i sina liv med allt från sjukdom till missbruk.

Allt för många har åldern emot sig.
Om man är arbetsgivare så anställer man väl hellre än sökande i trettioårsåldern med tex datorkunskaper än den äldre som inte ens vill lära sig vad en dator är.
I dagens samhälle har det ju blivit så att man använder datorn som arbetsredskap överallt.
Sedan har vi invandringen som också ger höga siffror vad gäller arbetslösheten. en del kan inte språket , andra kan inte läsa osv. Vem vill eller kan anställa dessa?

90 % av Malmös romer är utan arbete och de är inte få därnere så jag tycker att tex Lars Ohly och Ulla Andersson kunde ge Malmö stad ett råd hur de ska göra med denna grupp som i 30 år inte har haft arbete. Alltså riktiga jobb och inte förvaring på "vuxendagis"!

Det är lätt att vara svepande i sina debattartiklar och kräva "arbete åt alla" men att bli trovärdig är en annan sak.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate