tisdag, februari 20, 2024

President Biden är helt fel ute nu!


 Uttrycket ”Låt aldrig en bra kris gå till spillo” är av osäkert ursprung, men det verkar definitivt som om dagens amerikanska regering, under ledning av president Joe Biden, har valt att anta detta motto efter den katastrof som Israel upplevde den 7 oktober.

Förra veckan offentliggjorde USA att de sitter i samtal med ett antal arabiska länder angående en ensidig förklaring om upprättandet av en palestinsk stat. Den är ”ensidig” eftersom Israel inte tagits med i samtalen.

Som respons kom den israeliska regeringen med ett uttalande där de förkastar alla planer på en ensidig förklaring och säger att det bara är direkta förhandlingar mellan de två involverade parterna Israel och det palestinska självstyret (PA) som kan leda till ett permanent avtal. 

Uttalandet stöddes också av den israeliska oppositionen, något som är sällsynt nu för tiden, och som bevisar hur starkt motståndet mot USA:s planer är. 

Olika opinionsundersökningar i Israel den senaste tiden visar att Hamas angrepp den 7 oktober, samt terrororganisationens enorma ökning i popularitet bland palestinska araber i Judeen och Samarien (Västbanken) efter angreppet, har lett till ett stort motstånd mot idén om en palestinsk stat. Minst åtta av tio israeler förkastar nu denna idé.

Planerna på upprättandet av en palestinsk stat har aldrig varit en farbar väg till en lösning på konflikten, och efter den 7 oktober blev det en absurd tanke. Men tydligen inte i Washington. 

Om en sådan stat skulle upprättas vore det första gången i historien som en palestinsk stat existerar. Det är absolut inte, som många tror, en korrigering av en historisk oförrätt.

Upprättandet av en palestinsk stat är inte heller nödvändig för att ge själv­bestämmande till ett eget folk eller bevara en säregen kultur. De palestinska araberna är, som bekant, araber och det finns redan 21 arabiska stater. Rätten till själv­bestämmande är redan uppfylld.

Den 7 oktober och det enorma stödet för detta barbariska terrorangrepp bland palestinska araber utesluter också varje moralisk motivering för upprättandet av en egen stat. Det faktum att PA i dag begär att Hamas ska vara en essentiell del i upprättandet av en stat understryker detta faktum.

Om man tittar på den säkerhets­mässiga aspekten skulle en palestinsk stat i Judeen och Samarien bli den perfekta plattformen för fler 7 oktober.

En kris kan säkert många gånger nyttjas för nytänkande och för något gott. Men just idén om en palestinsk stat har prövats. Och den har kollapsat. Biden tror kanske att det är Netanyahu som är hindret för en palestinsk stat, men faktum är att Biden är på direkt kollisions­kurs med israelerna. För ingen nation låter sig pressas till självutplånande.

Det är hög tid att Bidenadministrationen vaknar upp ur sina amerikanska drömmar – för i verkligheten är de Israels mardröm.

Krönika i Världen idag av Roar Sörensen.


Lyssna och se även på Hotspot https://www.varldenidag.se/hotspot 

Pren och stöd tidningen och Hotspot :https://stod-oss.varldenidag.se/

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate