måndag, september 11, 2023

11 september!

 11 sep 1973!

Militärkuppen i Chile 1973 ägde rum 11 september 1973 då den demokratiskt valde socialistiske presidenten, Salvador Allende, störtades av den chilenska militären under ledning av general Augusto Pinochet med stöd av USA:s federala statsmakt genom CIA.https://sv.wikipedia.org/wiki/Milit%C3%A4rkuppen_i_Chile_1973


11 september-attackerna 
eller 9/11 (nine-eleven) var en serie samordnade terroristattacker genomförda av den islamistiska terroristorganisationen al-Qaida[1] riktade mot civila och militära byggnader i USA den 11 september 2001. Fyra amerikanska passagerarflygplan kapades; två av dem flögs in i det civila World Trade Centers tvillingtorn på Manhattan i New York. Det tredje flögs in i USA:s försvarshögkvarter Pentagon i Virginia och det fjärde havererade på ett fält utanför Shanksville i Pennsylvania. Attackerna dödade 2 996, skadade över 6 000 personer och orsakade skador i egendom och infrastruktur för minst 10 miljarder dollar.[2][3] De allra flesta dödsoffer var de som dog i eller nära tvillingtornen, antingen då de attackerades eller rasade, detta har gjort att attackerna mot tvillingtornen har fått mest uppmärksamhet i media.https://sv.wikipedia.org/wiki/11_september-attackerna


Mordet på Anna Lindh begicks 10 september 2003 på varuhuset NK i Stockholm. Anna Lindh var vid mordtillfället en av Socialdemokraternas ledande politiker och hade ingått i Sveriges regering sedan 1994, i vilken hon hade varit Sveriges utrikesminister sedan 1998.

Mordet skedde i slutskedet av valkampanjen inför folkomröstningen om införandet av euron i Sverige som skulle hållas den 14 september 2003, och där Anna Lindh var en av de ledande förespråkarna på ja-sidan. Två veckor efter mordet greps gärningsmannen Mijailo Mijailović av polisen och dömdes senare till livstids fängelse för mord med stöd av bland annat DNA-bevisning.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Mordet_p%C3%A5_Anna_Lindh 


Det har gått 50 år sedan militären tog makten i Chile och vi var många i Sverige som hade kunnat ana att CIA ihop med Pinochet skulle slå till. Ett försök hade gjorts tidigare men misslyckats. Kuppen skulle påverka Sverige genom alla flyktingar som anlände hit och många är de som blev kvar här. En vän vars mor flyttade tillbaka försökte följa med henne men återvände till Sverige eftersom Chile inte var hennes land längre. Många är de från Chile som jag har känt i mitt liv när jag bodde i Malmö. Vänner, arbetskamrater,grannar osv.

Minnet från 9/11 sitter ännu mer i minnet. Jag och min fru var i Danmark och satt i en kyrka där vi tände ljus och tyst sa jag att ljuset var för de som dog just då! I samma stund ringer min dotter och ropar att hon ser på tv hur flygplan flyger rätt in i skyskrapor i New York.
En hemsk känsla infinner sig! Och än idag kan jag se de förtvivlade människor som kastade sig ut därför att elden spred sig. 
De som utförde dessa dåd var islamister vilka trodde i sin enfald att de fick direktbiljett till paradiset.  Samma infantila dumhet råder fortfarande i den stora gruppen troende muslimer. 

Mordet på Anna Lindh minns jag också väl eftersom jag var i Polen på ett sk hälsohem. Just denna dag när mordet begicks så fick jag massage av en man som hade radion påslagen. Ett tu tre hör jag Anna Lindhs namn från radion och massören stelnar till. Han blir så illa berörd så att han får tårar i sina ögon. Säger sedan med kvävd stämma att Anna Lindh är mördag.Knivmördad!
Jag går upp till mitt rum och slår på min tv vilken har svensk tvkanal. 
Känslan vilken infinner sig är exakt den som jag fick den morgonen när jag kom till jobbet och Olof Palme var mördad!
Att människor inte kunde gå ifred i vårt land längre var uppenbart och idag sker ju mord nästan hela tiden genom skjutningar eller knivar.
Otryggheten har på alla sätt satt sina klor i oss. 


Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate