tisdag, oktober 20, 2015

Fanns det rasism när jag växte upp?

`Jag är född 1942 då Hitler var mycket mäktig och Sverige hukade sig och hade anpassat både lagar och förhållningssätt till detta jätteland söder om oss. Sverige begärde att judar skulle ha ett stort J i sitt pass redan i slutet på 30-talet och det var ju verkligen rasism om något.
Det är många både partier och politiker som under åren efter kriget hade behövt rannsaka sina sinnen och be om ursäkt och allra helst förklara varför de handlade som de gjorde.
När jag var i sjuårsålder så fanns det många ord i vårt språk som tydligt visade vad det handlade om även om inte vi begrep det hela. Kuljude, lappjävel, satans tattare osv.
Jag minns när det kom vagnar dragna av hästar och de slog upp ett läger, "de" var zigenare och vi barn blev varnade av vuxna för dem.
Pack och tjuvar fick vi veta att de var ! Snart så körde polisen bort dem och lugnet spred sig igen. De svenska zigenarna fick inte stanna någonstans och deras barn kunde alltså inte gå i skolan.
Ett hårt och svårt liv att leva och det tog många år innan de fick bli bofasta.
Torshälla stad var en stad med många invandrare redan på 50-talet men de hade arbete och bostad så med dem uppstod aldrig några problem. I det vardagliga livet så sas det ibland "finnjävel" om våra kamrater men det var snart glömt. Det var mer ett ovårdat språk och det sårade säkert många från Finland att höra !
På min arbetsplats fanns vuxna som spottade och fräste  om man talade om judar eller zigenare. (Rom fanns inte då i språket)
De talade skit om dessa folk så fort de hade en chans. Goda sossar för övrigt! Nordiska Rikspartiets ordförande sa i ett brev till mig senare i livet "att de flesta nationalsocialisterna fanns inom S-partiet"!
Han uttryckte besvikelse över detta och ansåg att de var svikare som inte öppet vågade stödja hans parti.
När jag stötte på öppen rasism nästa gång i mitt liv så var det från vänstern. I Glanshammar så var USA:s ambassadör på besök, Mr Holland, man kastade ägg på hans bil och ropade "Go home mr Holland, you are a housenigger"!

Att komma hit som svart representant för USA blev för mycket för demonstranterna som då skymfade honom hårt!

Idag pågår det en debatt om rasifiering och det finns många otäcka inslag i denna debatt, jag läste idag ett svar från Qaisar Mahmood vilken har blivit svårt påhoppad av ett gäng "goda" människor, läs hans svar här: http://www.svd.se/rummet-uppratthaller-ocksa-rasism/om/kultur

Denna debatt kommer nog aldrig att läsas av de breda lagren av folk i vårt land därför att dessa ofta vänsterinfluerade kultursnubbar skjuter totalt över målet. De sätter sig i en bur och kvittrar som små minirasister  själv.
De har inte förstått att om man sticker en nål i armen så kommer det fram rött blod oavsett hur du ser ut.
Mahmood säger det enda rätta att man bör nog skärskåda sig själv, ja så här säger han:

"Ingen av oss är vaccinerad mot rasismen. Jag tror på att exponera, blotta, skala av och nöta bort rasistiska strukturer, inte på att bygga nya. Låt oss börja med att ifrågasätta de egna fördomarna."

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Translate