onsdag, oktober 07, 2015

Brist på kompetens!

Idag tar man åter upp i nyhetsförmedlingen två  viktiga  ting för det svenska samhället. Dels att pojkar fortsätter att halka efter i utbildningen, flickor står nu för 63 % av de examina vilka finns på högskolor och universitet.
Pojkar går inte heller den traditionsenliga vägen till yrken där det fattas folk , yrken vilka skulle ge arbete med bra betalt.
För ett tag sedan sa branchen så här:

"Men det finns ett problem. De storslagna byggplanerna kan åka på ett bakslag på grund av arbetskraftsbrist.
Elisabeth Martin, Stockholms Byggmästareförening, och Billy McCormac, Fastighetsägarna Stockholm ställde en högst relevant fråga på SvD Brännpunkt: Vem ska bygga allt politikerna utlovar?
Byggnads undrar samma sak och beskriver en akut kris på byggutbildningarna i landet där kvaliteten sjunker och eleverna vänder yrket ryggen."

Jag har sett det här tidigare i mitt liv då bruksortens innevånare påverkade sina barn till att inte börja arbeta på bruket som arbetare.
OM de började på bruket så var det i så fall som tjänstemän.
I stålverket där jag arbetade i de sista fem åren av mina tjugo år på bruket, där fanns mycket få svenskfödda arbetare.
Flertalet var från Finland eller andra länder.

Är det samma slag av påverkan hemifrån nu som skapar bristen? Och varför kan inte denna brist på arbetskraft fyllas upp av alla nyanlända?
Svaret finns tyvärr också och det är att allt för många som kommer hit numera inte har den utbildning som behövs, dessutom får vi hit en stor grupp som knappt kan läsa eller skriva.
De blir sittande overksamma ute i sina förorter med "sossbidrag"!

Det är bara att se sig omkring i vårt lands förorter och det är en skrämmande syn vi får se . Många unga blir kriminella och de i sin tur fyller våra tingsrätter och fängelser var dag.
Ett misslyckande för samhället där man inte har haft varken planer eller lösningar för de som kommer.
Hur politiker och vissa människor kan sitta nöjda och bara beskåda allt som händer med mord och rån och så denna f-b narkotikahandel är ju anmärkningsvärt.
Ibland kan man tro att vi lever i olika samhällen? (DET kan också är så i praktiken, hur många beslutsfattare och politiker bor i dessa brottstyngda förorter?)Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Translate