söndag, maj 14, 2023

Salome hade nypremiär på Operan igår!

 


Elisabet Strid

Elisabet Strid inledde sin internationella karriär som Sieglinde i Riga 2010. Sedan dess har hon framträtt vid Semper Oper i Dresden, Staatstheater Stuttgart, operahusen i Leipzig och Antwerpen, Den Norske Opera, Finlands Nationalopera, GöteborgsOperan, operahuset i Mexico City, Cape Town Opera, vid Hong Kong Arts Festival, Bayreuth Festival, etc. 2013 gjorde hon USA-debut som Senta i Detroit och 2017 Sieglinde i Chicago.

Under säsongen har hon gjort sin debut på Deutsche Oper Berlin som Elisabet och Venus i Tannhäuser, Eva i Mästersångarna i Nürnberg, debut vid Wagner-dagarna i Budapest och hon återvänder till Leipzig för att sjunga Senta och Brünnhilde i Siegfried.

Hennes Wagner-Strauss-repertoar omfattar vidare roller som Freia i Rhenguldet, Gutrune i Ragnarök och Chrysothemis i Elektra. 2017 gjorde hon en uppmärksammad debut som Salome i Leipzig, en roll hon hyllades för 2019 vid Israeli Opera Tel Aviv och Teatro Comunale i Bologna.

2019 sjöng hon även sin första Lisa vid Deutsche Opera am Rhein. Hennes repertoar omfattar också roller som Rusalka, Madama Butterfly och Giorgetta i Il Tabarro.

Elisabet Strid är mycket efterfrågad i konsertsammanhang, alltifrån Poulencs Gloria till Beethovens 9:e symfoni, Wagners Wesendonck-Lieder och Isoldes ”Liebestod”.
Hon har samarbetat med dirigenter som Andris Nelsons, Kirill Petrenko, Adám Fischer, Esa Pekka-Salonen, Ulf Schirmer, Kent Nagano, Ivan Anguélov och regissörer som Frank Castorf, Stefan Herheim, David Pountney, Calixto Bieito, etc.

2017 utkom hennes första CD, “Leuchtende Liebe”.


Jag letar förgäves i de stora tidningarna efter kulturartiklar om denna föreställning av Salome. Men kulturen liksom nyheterna är bara uppfyllda av en sk tävling vilken gick i Liverpool igår!

Men så är det i den "nya" världen där det glättiga uppmärksammas  stort allt medan det som verkligen borde uppmärksammas sätts åt sidan. Hade detta ens varit möjligt i tex Italien? Jag får återkomma när jag får se hur Operans föreställning behandlas på kulturplats!


Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate