Den som tittar tillbaka på de kriser och problem som drabbat Sverige de senaste 30 åren kommer att se ett besvärande mönster: När det offentliga samtalet borde ha handlat om morgondagens ödesfrågor har det istället rört sig kring helt andra saker – i bästa fall dagens problem men alltför ofta gårdagens. Eller frågor som i ett större perspektiv varit tämligen marginella.
I den Fredagsintervju jag gjorde med Ulf Kristersson för drygt en vecka sedan frågade jag honom varför han som socialborgarråd i Stockholm inte hade reagerat starkare på den segregation som höll på att växa fram i huvudstaden. Och om han inte sett den risk för ungdomskriminalitet och utslagning som visade sig följa i dess spår. Han svarade att då, 2006-2010, handlade nästan allt om hemlöshet. För all del en viktig fråga men jämfört med den tilltagande segregationen, trots allt relativt marginell. Om inte ur individens synvinkel – hemlöshet är förstås många gånger en personlig tragedi – så i alla fall ur ett samhällsperspektiv.
Mönstret har gått igen under den tid som föregått många av Sveriges kriser. Ett par år före migrationskrisen 2015 ägnades exempelvis spaltmeter och timmar av radio- och TV-debatter åt den växande rasismen samt risken för rasprofilering när polisen skulle skärpa sitt arbete för att upptäcka personer som vistades olagligt i Sverige. För all del en viktig fråga, ingen ska drabbas av rasism. Men Sverige är enligt de flesta tillgängliga data ett av världens minst rasistiska länder. Att vi byggde upp ett världsrykte som Europas mest öppna land för migranter var däremot en icke-fråga. Även den som tycker att denna prioritering var rationell och rimlig kan inte förneka att situationen kring migrationen några år senare blev ohållbar medan rasismen inte på samma sätt har utmanat själva kärnan i välfärdsstaten.
Ett tredje exempel är energifrågan. Medan det offentliga Sverige var upptaget med att diskutera huruvida kärnkraft eller vindkraft var bästa vägen framåt inträffade plötsligt det otänkbara: Elen blev så dyr att vi inte längre kunde unna oss lyxen att debattera antingen eller. Istä |