måndag, december 31, 2018

Har även GP dubbla ansikten.

Idag när jag läser GP (Göteborgsposten) så möts jag av en artikel på nyhetsplats. Den handlar om att en falsk bild av Sverige sprids i utländsk massmedia tex BBC.

"Det mesta handlade om migration, att det i Sverige finns no-go-zoner och sharialagar.
Numera stöter ISD kontinuerligt på berättelsen om Sverige och hur den används som argument mot invandring i både Europa och USA.
- Man försöker att riva ner bilden av Sverige som en liberal utopi och ersätta den med bilden av en instabil stat – översvämmad av invandrare som islamiserar landet."
Å andra sidan på både ledarplats och bland andra skribenter möter vi just det som denna artikel för till torgs, en berättelse om ett Sverige som har stora problem.

Naomi Abramowicz, frilansskribent:

Frågor som rör säkerhet och trygghet kommer att vara dominerande under 2019. Det är i allra högst grad en klassfråga: utvecklingen är mest oroande i de särskilt utsatta områdena. Men medelklassen känner också av den, otryggheten spiller över. Inte minst när skjutningar sker halv nio på morgonen i centrum, när människor är på väg till jobbet.

Hamid Zafar, rektor:

Tryggheten och brottsbekämpningen kommer att vara en av de viktigaste frågorna under 2019. Under året har vi sett hur det dödliga våldet och gänguppgörelser på allvar börjat röra sig utanför de etablerade territorierna. Alltför länge har politiker och rättssamhället sett mellan fingrarna på hur det grova våldet flyttat fram sina positioner.
Statistiken ser mörk ut. Det dödliga gängvåldet skördar tio gånger så många unga offer i Sverige som i Tyskland. Det är anmärkningsvärt höga siffror. Under 2019 kommer samtalet präglas av krav på skärpt lagstiftning, ökade resurser till polisen samt kraftfulla förebyggande insatser för vända den negativa utvecklingen.

Amir Sariaslan, kriminolog:

Den tilltagande grova våldsbrottsligheten förblir central. Frågan om hur vi bäst bekämpar det här problemet är oerhört komplex och det finns i dagsläget inga givna svar. Den kriminologiska expertisen som länge torgförde fattigdom som den primära förklaringen medger numera att de har blivit tagna på sängen av utvecklingen.
Robusta utvärderingar av brottspreventiva insatser i landet lyser därtill med sin frånvaro. Detta skapar en situation där såväl beslutsfattare som praktiker saknar effektiva verktyg för att kunna göra en faktisk skillnad.

Isak Skogstad, lärare och skribent:

För trettio år sedan fanns det 690 000 utrikes födda i Sverige. I dag är hela 1,9 miljoner i Sverige födda utomlands. Att det ger upphov till problem vet de flesta i dag. Det finns samtidigt lösningar.
Ett gemensamt och starkt skolsystem, som förmedlar samhällets ackumulerade kunskap och sociala normer, kan ge de utrikes födda det som behövs för att de ska kunna komma in och etablera sig i det svenska samhället. Det kräver dock att vi upprättar en kunskapsskola på riktigt – ett arbete som måste inledas senast 2019. Annars kommer vi förlora ytterligare en generation.

Markus Uvell, opinionsanalytiker:

Sveket mot utanförskapsområdena kommer att växa till en av de allra största frågorna. Hittills har diskussionen om utanförskapet förts ur innanförskapets perspektiv: hur kan vi minska andelen som lever på våra skattepengar istället för på eget arbete?
Det är en mycket viktig fråga, men den verkliga kraften ligger i de frågor utanförskapsområdenas boende ställer: Varför ska vi acceptera att inte lag och ordning upprätthålls där vi bor? Varför ska våra butiker tvingas stänga efter hot och stölder? Varför ska våra barn gå i skolor där kaos och konflikter råder? Varför ska våra bilar brännas och vi riskerar att skjutas ihjäl om vi går utanför dörren?

Ja, GP har samma problem som tex Svd uppvisar sedan lång tid. Som läsare blir man trött på att uppenbara brister på nyhetsredaktionerna låter sprida sig. Det är ju ingen fejk att Sverige har stora problem i samhället pga av för stor invandring. Att stämpla kritiker som "bruna" eller att man som kritiskt till politiken skulle gå de högerextremas ärenden är ju inte att skapa tilltro till en tidning. Man kan inte i det här fallet hålla sig med två agendor. Knepet att peka ut Putins Ryssland torgförs samtidigt, alltid kan man lura någon. Men att denna artikel tillverkad med TT:s hjälp har smugit sig in i GP är inte trevligt. Är det något som är missvisande och lögnaktig så är det just de som påstår att Sverige inte har problem med utanförsområden och kriminalitet.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate