torsdag, december 13, 2018

Vad är frihet?

För en del år sedan så gick några ledande läkare ut i pressen och berättade att i vårt land så skadas ca 30 cyklister så svårt varje år med bestående hjärnskador så att de behöver vård resten av livet. Men, tillade de, om dessa personer hade använt cykelhjälm så hade de troligtvis klarat sig mycket bättre.
Trots detta så skrev en välkänd skribent en krönika i Svd där han prisade detta att kunna cykla i en nerförsbacke och njuta av att blåsten tog tag i hans hår. Han skulle minsann inte sätta på sig någon hjälm.
Så där kunde det också låta från bilförare när bälteslagen togs i riksdagen.

Frihet blir till den värsta ofrihet för både den skadade, familjen och vårdpersonalen.
I dagarna har andra med moderata (M) åsikter ondgjort sig över rökförbudet på nya platser såsom uteserveringar, perronger mfl ställen. De får det som att låta som om världskriget har brutit ut.
17 % av befolkningen röker men det ser väldigt olika ut inom befolkningen. Såg en undersökning om rökande småbarnsföräldrar idag. 1 % i områden med högavlönade, ca 30 % i områden med människor med svag ekonomi tex Botkyrka och Södertälje.
Friheten att röka inomhus ger barnen kanske astma för hela livet och mängder av undersökningar har ju bevisat att passiv rökning bland barn gör dem sjuka.
En ledande moderat i Lund försökte blanda bort korten i en diskussion idag på Facebook genom att påstå att många som får lungcancer inte är rökare. Detta stämmer ju inte alls och ofta har de som är ickerökare ändå i hela sitt liv varit i kontakt med rök tex på sin arbetsplats. Vem minns inte hur det var på pub och krogen förr! De som arbetade där insöp ju mängder med farliga ämnen. Tänk att man ska behöva tala om sånt för högutbildade akademiker?
Ska dessa 17% få förstöra utelivet för oss andra? Aska i maten när man sitter och äter utomhus? Det är ju bara att se sig om i samhället och hur det ligger fimpar och tomma paket överallt, rökare tillhör ju den del av människorna som skitar ner överallt.
De är ju ofta så hänsynslösa att de inte ens kan gå tre meter och fimpa där man ska fimpa.
Jag kan inte förstå just varför moderater håller på att försvara något som är så dumt, de röstade mot den nya lagen i riksdagen. Ungefär lika så dumt som när Reinfeldt sa åt oss att öppna våra hjärtan. "Se så gott om plats det finns i vårt land" sa han också.
Jag kräver ju bara sunt förnuft från dem men de verkar ha svårt för detta.
Frihet? Ja , för vem?

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate