onsdag, december 12, 2018

Astma och allergiförbundet!

Passiv rökning medför i stort sett samma hälsorisker som aktiv rökning. Följden av detta kan vara att du får både akuta och kroniska besvär i luftvägarna.

Symtom och orsak

Förutom de akuta och kroniska besvären i luftvägarna kan passiv rökning även förvärra barnastma och utlösa astma hos friska barn. Barn är extra känsliga för passiv rökning eftersom deras immunförsvar inte är färdigutvecklat och luftvägarna är trängre än de vuxnas. Små barn löper bland annat en ökad risk att få småbarnsastma och eftersom de har mindre utvecklade organ kan de även få fler öroninflammationer. Undersökningar har även visat att moderns rökning under graviditeten kan orsaka försämring av lungornas tillväxt och utveckling hos fostret och att risken för allergi (särskilt kattallergi) och astma ökar hos barnet.

Passiv rökning är förknippat med besvär i näsa, ögon, hals och luftvägar, särskilt hos personer med astma, allergi och överkänslighet. Men det finns även en långvarig hälsopåverkan att ta hänsyn till. Den kan yttra sig i hjärtinfarkt, lungcancer, KOL och cancer i bihålorna.


Vad kan jag göra?

Det allra viktigaste är förstås att inte röka själv och att familjemedlemmar helst är rökfria. Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar lagstadgade rökfria miljöer som ett sätt att begränsa var rökning får ske. Tobakslagen innehåller bestämmelser om rökförbud i lokaler som är avsedda för:

  • allmän sammankomst/offentlig tillställning
  • barnomsorg, skola eller annan verksamhet för barn/ungdomar och på skolgårdar med mera
  • färdmedel för inrikes kollektivtrafik och tillhörande utrymmen som vänthallar med mera
  • hälso- och sjukvård, lokaler för gemensamt bruk i bostäder, service- eller vårdinrättningar som gruppbostäder
  • lokaler dit allmänheten har tillträde
  • serveringar (kaféer, restauranger med mera).

Om det förekommer rökning är det bra att börja med att kontakta den ansvariga för verksamheten och påminna om att tobakslagen ska följas. Om det inte hjälper kan du kontakta Miljö- och hälsoskyddsnämnden som har tillsyn över lagen i kommunen. På riksnivå är det Folkhälsomyndigheten som är tillsynsmyndighet och ger vägledning till kommunerna.
Tobakslagen omfattar ännu inte bostäder och utemiljöer (förutom skol- och förskolegårdar).

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate