måndag, juni 04, 2018

Skolor del 2.

När vissa debattörer försöker att lägga kortet friskolor i ett försök att förklara de dåliga resultaten i vissa förortsskolor så är de totalt fel ute.
Fel på många sätt.
Jag tänker på Rosengårdsskolan i Malmö när jag hör argumentet friskolor. Under åren 80-90-tal så fanns det inga friskolor i Malmö att välja på. Barnen fick gå på de skolor som fanns i det område de bodde i.
I vårt fall flyttade vi från Rosengård bla pga av dåliga skolor. Oro och kriminella unga. Störd undervisning.
Högstadiet hade över 50% unga som gick ut nionde klass utan betyg. Ofta pga av skolk.
Efter många års totalt misslyckande så stängdes högstadiet ner. Ett försök med att "bussa " elever har därefter fungerat bättre.
Rosengårdseleverna utan utbildning gick ofta rakt in i kriminalitet och allt sedan dess har polis,brandkår,sociala myndigheter haft fullt jobb där uppe i denna stadsdel.
Numera finns samma typ av problem i flera andra stora stadsdelar i Malmö.
Tidningarna och övrig massmedia har nu till slut uppmärksammat  situationen i Göteborg men faktum är ju att detta som händer där i skolorna är ju inget nytt!
Samma sak i mängder av skolor runt om i landet idag där alla dessa parallella samhällen har vuxit fram.
Rosengårdssyndromet har med andra ord fått spridning.
 Det är för många från andra länder i dessa orter. Detta kan man också mellan raderna i våra massmedia läsa numera.
Vem tar sitt ansvar för hur det ser ut och vad har man för lösningar? Kriminaliteten har ju permenterats och det fylls på med stora mängder unga killar vilka inte har fullföljt sina studier. Såg en siffra på ca 6000 unga bara i år!
Sveriges misslyckandet väcker uppmärksamhet ut i världen men de som är ansvariga tiger. I värsta fall påstår de att "läget är under kontroll"! Men så är det ju inte!
Dessvärre kommer det att fattas ännu fler lärare vilket i sin tur medför att många ger upp och söker sig från detta yrke och krisen förvärras på samma sätt som inom sjukvården.
Slutligen, de som kritiserar de föräldrar vilka tar bort sina barn från problemområdets skola så att de kan gå i en fungerande skola kastar sten i glashus.
Min familj flyttade helt från Rosengård och detta var den tidens sätt att barnen skulle kunna byta skola, i princip samma som att byta skola idag men bara en besvärligare väg.

Hur framtiden ska te sig dels i dessa enklaver och dels för alla dessa unga vilka har valt en mycket dålig start i livet , det vill ingen ta i ens med tång idag!


Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate