tisdag, juni 14, 2011

Jag var tillbaka i "kulturens" borg i Torshälla!

I lördags var jag på studentfest i Torshälla då bägge mina barnbarn tog studenten. Vi höll till i en villa på Göksten som jag byggde 1967-68 och där min ena dotter nu bor.
När jag stod där och tittade i stora rummet så kom mina minnen över mig. Där satt Fria Proteatern och vilade sig efter sina föreställningar , vi bjöd på mat och sen blev det diskussioner och det kunde handla om vad som helst.http://sv.wikipedia.org/wiki/Fria_Proteatern       http://www.progg.se/band.asp?ID=16


Eller så satt Nationalteatern i rummet och självklart så var det mycket att surra om efter föreställningen som vi hade kört på St Eskil.  http://sv.wikipedia.org/wiki/Nationalteaternhttp://www.friateatern.se/

Fria Teatern existerar fortfarande och de körde en barnförställning med oss i Folkets Teater som arrangör.
Författare har naturligtvis också suttit där efter sina föreläsningar tex Göran Palm. http://sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6ran_Palm

Carl-Henrik Svenstedt var en flitig besökare och jag vet inte hur många gånger vi stod i källaren och tryckte upp diverse kultur! Vår källare var ett enda stort kulturpalats under några år från slutet av sextiotalet fram till mitten av sjuttiotalet. http://sv.wikipedia.org/wiki/Carl-Henrik_Svenstedt

Många är de affisher i flerfärg som tillverkades där i källaren. Kursverksamhet pågick under åratal liksom möten av olika slag.

Under de här åren så fanns det en drivfjäder till att förändra samhället i allt från kultur till facket. Den politiska glöden hämtade vi från det vi trodde på då, Maoismen! Denna lära blev nästan som en religion som kunde försätta berg.
Orken tog sällan slut och det var inte ovanligt att tex jag trots skiftgång kunde leda kurser samma kväll som jag skulle arbeta nattskift. Eller att jag efter ett nattskift stod och sålde tidningar utanför bolaget eller Domus.
Gift  med två barn och ett hus nybyggt där det alltid fanns att göra. Resor till konferanser för oss bägge. Min dåvarande hustru satt i SKP:s styrelse och de gjorde en lång resa till Kina där de skulle träffa Chou-en lai för diskussioner.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Zhou_Enlai    
Hustrun var bortrest i ca en månad men det gick bra med barnen därför att jag fick arbeta dagtid under dessa veckor. De fick för övrigt under sina tidiga år vara med om åtskilliga demonstrationer och möten, det kan ju alltid diskuteras hur barn mår av ett sådant liv med två föräldrar som alltid har "något" på gång.
Här i detta rum så spelade PeÅ Holmqvist in en dokumentär med min hustru Bodil.  PeÅ var en ung lovande filmare som numera har många berömda filmer bakom sig. http://sv.wikipedia.org/wiki/Pe%C3%85_Holmquist

Här är den öppna spisen i villan och nu kan jag erkänna att många av de stenar som är murade där kommer från stålverket i Nyby Bruk. Jag tog en sten med mig hem då och då av detta ugnstegel. Expropierade från "kapitalisterna" , med andra ord  ett slags mantra för denna stöld som det var frågan om.

Minnen finns alltid inne i ens huvud men ofta så måste man komma i kontakt med det förflutna för att det ska frigöras. Så skedde i lördags mitt i denna glada fest! Ett kort tag var jag "hemma" igen!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate