fredag, juni 10, 2011

Göran Therborns senaste bok!

År 2009 fanns i världen 793 familjer med över en miljard dollar i förmögenhet. De fattiga och de extremt fattiga - med en inkomst på mindre än 2.5 dollar om dagen- utgjorde 68 % av jordens befolkning.

Ur Therborns bok : "The world. A beginner's guide".

Dessa siffror säger mer än Aftonbladets kampanj om "barnfattigdom" i Sverige.
Om vi skulle tänka tanken att alla boende i världen skulle komma upp i nivå med Sveriges "fattiga" då skulle tyvärr alla system fullkomligt ramla ihop. Råvarorna skulle ha tagit slut för länge sedan.  Bara de barnbidrag och bostadsbidrag alla "fattiga" får i vårt land skulle stjälpa världens ekonomi över ända.
Vi ser bara effekterna nu när Kina och Indien kräver sin rätt till välstånd. Råvarobristen gapar ofta stort och ändå är de bara i början av sin utveckling. Bränslet till alla dessa nya miljoner bilar som ska rulla i dessa länder kommer att ta slut illa kvickt. Miljön kommer att bli ännu mer förstörd med klimatförändringar som vi inte ens kan föreställa oss idag.

Kommande generationer kommer inte att kunna fortsätta att leva så som vi har gjort de senaste femtio åren.
I Grekland tex tror vänstern att om man bara tar pengarna från de rika så är allt frid och fröjd. Ack ja, att tro på sådana sagor det ger inte bröd på bordet.  Man kan inte äta pengar.

De flesta miljonärer är rika tack vare ägande av aktier,fastigheter osv. Vid en börskrasch liknande den i USA 1929 så kan dessa rika bli fattiga över en natt.

En släkting till mig i USA var byggmiljonär på 20-talet. 1930 fick han börja om som snickare igen utan en enda dollar på fickan. (Oscar Hogrelius, bördig från Okome i Halland)

Tyvärr har många länder med regeringar av trosvissa socialister kört länderna till botten från att ha varit länder utan stor fattigdom. (Zimbabve)
Exemplet Tyskland efter andra världskriget är också en bra läxa att läsa. Det socialistiska DDR (Östtyskland) blev rena rama fattighuset till skillnad mot Västtyskland som blev motorn i Europas ekonomi. Tyskland ligger i dag på fjärde plats i världen vad gäller storleken på produktion och ekonomi. Detta till trots att de fick ta över den östra delen av Tyskland.

Den östra delen ligger fortfarande lång efter den västra trots att över 20 år har förflutit.
Detta säger oss en hel del om hur svårt det kommer att bli framöver att bygga välstånd i fattiga länder.

Som sagt var , pengar går inte att äta!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate