Att syssla med berättande som gör anspråk på att beskriva sanning och verklighet är ett ansvarsfullt uppdrag. Mellan den journalist eller filmare som utger sig för att berätta hur verkligheten ser ut och dennes publik finns en underförstådd överenskommelse: Jag gör mitt bästa för att beskriva en situation, konflikt eller ett skeende så ärligt som möjligt. De scener jag visar er har inträffat på det sätt som ni i publiken får ta del av dem på bioduken eller på skärmen. Och dessa scener beskriver det som jag påstår att de föreställer.
Vår granskning av den hyllade SVT-dokumentären Sabaya har väckt viss uppståndelse i Mediesverige. Och det är ett hälsotecken. För om den typen av genvägar och dragningar, som vi har kunnat visa att Sabaya bygger på, accepteras eller förbigås med tystnad – då måste ett nytt kontrakt upprättas mellan dokumentärfilmarna och publiken.
Skälet till att det ligger ett tungt ansvar på oss som är i sanningsbranschen är att det vi berättar får konsekvenser: Det påverkar politiken, människorna och hela samhället. Så ska det också vara. Men när publiken luras i |
|