tisdag, januari 02, 2018

1968

Tre händelser detta år har fastnat i mitt minne. Händelserna i Paris satte avtryck även hos oss i Sverige. Polisens brutalitet i Frankrike var avskyvärd.De tog unga in i sina "svarta major" körde i hög fart för att sedan kasta ut dem, många dog.
Omkring dessa händelser delade jag och min dåvarande hustru Bodil ut flygblad vid stadens största industri och folk var mer intresserade än vad vi trodde från början.
Vi fick flygbladen direkt från Paris på svenska och de var oerhört aktuella.
På två timmar sålde jag 300 ex Stormklockans extranummer om revolten denna vår både i Paris och Stockholm.
Sedan kom kampen mot Mr Smith och hans regering i Rhodesia. Eskilstuna skickade ner en busslast till Båstad. Thorsten H. från mitt arbete på Nyby fick ordentligt med stryk av poliserna vilket också fanns med på filmen därifrån. Thorsten kom fram till grinden och när den gick upp så kom han in men då kom slagen från batongerna. På den tiden så pucklade polisen på demonstranterna vad det än gällde.
Nästa stora händelse var ju naturligtvis Sovjet och deras vasallers intåg i Tjeckoslovakien där vi som var unga hade ställt oss helt och hållet på den inriktning de styrande i landet hade proklamerat:"en socialism med mänskligt ansikte"!
Tryck och yttrandefrihet hade börjat råda, musiken släpptes fri så folk kunde höra på tex Beatles, Stones mfl.
Invasionen började den 20 aug på natten och redan den 21 så hade vi inom vänsterns ungdomsförbund (VPK:s unga) dragit ihop en stor demonstration i Eskilstuna. Då fick jag också se hur stor sprickan i detta kommunistparti var. Ingen av de äldre gick med i våra protester,de stod vid sidan om och skrek oförskämdheter mot oss.
Några vädjade med orden :"Sovjet befriade Europa från fascismen osv"!
Partiet ömsom stod på vår sida ömsom på Sovjets sida, detta vacklande var både för mig och många andra avskyvärt. Senare när det satt en ren sovjetvänlig regering i Prag så tog vpk ställning för denna!
Förräderiet var så otroligt äckligt att vara med om.Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Translate