måndag, januari 29, 2024

Debattartikel i Bulletin vilken ej får försvinna! (Dela gärna)


 Islam tillhör en forntida värld, och har till skillnad från de två andra abrahamitiska religionerna inte genomgått upplysningens stålbad, och kommer därför konstant att krocka med västerlandets värderingar, skriver dagens debattör Richard Conricus.

28 jan 2024 12:00

Jämfört med moderreligionen judendom och dess reformerade arvtagare kristendom, är Islam en efterbliven religion. Efterbliven därför att Islam inte genomgått de mognads- och moderniseringsprocesser, som de två andra monoteistiska religionerna under årtusendena mer eller mindre tvingats till, genom ökad medvetenhet bland dess anhängare.

Läs även: DEBATT: Att böja sig för islamister skapar ofrihet för alla

Efterbliven därför att Islam agerar utanför de ramverk som den i stort sett övriga civiliserade världen följer. Därför utgörs, med få undantag, världens konfliktområden av länder där Islam härskar eller i Allahs namn anser sig ha rätt att attackera oliktänkande, inklusive sina egna trosfränder.

Speciellt gäller detta i Västasien (Mellanöstern) där sunni och shia kivas om tronföljden efter Mohammed. Konflikten har lett till förödande krig mellan shia- och sunnimuslimer (25 000 jemeniter har dödats bara sedan 2017 enligt The Yemen Data Project, Iran-Irakkriget 1980–1988 skördade mellan 1–2 miljoner muslimers liv). Nu hotas den global världshandeln av Iranstödda Huthi-rebeller i Jemen som tvingat världens rederier att lägga om sina rutter.

Islam härskar framför allt bland befolkningar som fortfarande styrs av klaner där stammens heder är viktigare än humanism och tolerans. För många västerlänningar uppfostrade i sekulära samhällen framstå detta som obegripligt, och många tvivlar fortfarande på att det verkligen förhåller sig så. Hur otroligt det än kan tänkas låta så är det dock fallet – klanorganisation förblir i många länder den primära i många muslimska länder. Uppbackade av ofantliga oljerikedomar (569 miljarder US dollar enbart 2023) har Islam haft medel att inte bara vidmakthålla sin position utan fast mer ”köpa in sig” i Väst. Världens oljebehov har alltså finansierat spridandet av denna efterblivna ideologi.

Efterblivenheten har framför allt en huvudorsak. Muslimskt troende följer kanoniserade doktriner från 700-talet som muslimska skriftlärda sammanställt i koranen och hadither. Strikta regler styr hur muslimer ska agera i muslimska länder, men framför allt att det är förbjudet för dem att integreras i de länder där de av en eller annan orsak befinner sig som minoritet.

Enligt koranen är det en dödssynd att förlika sig med ny ideologi och att överge koranens plikt på varje muslimskt troende att sprida Allahs lära. Islam skiljer sig fundamentalt på en avgörande punkt jämfört med den kristna läran. Medan Jesus lät sig besegras (av romersk övermakt) förbjuder islam kapitulation. På sin höjd kan islam tillåta en 10-årsperiod av fred (hudna) men uppmanar i lönndom till fortsatt kamp för islam. Samma gäller användandet av oärlighet för att uppnå islams långsiktiga mål.

Koranen 3:28: ”Troende bör inte ta icke-troende som väktare istället för de troende – och den som gör det kommer inte att ha något att hoppas på från Allah – såvida det inte är en försiktighetsåtgärd mot deras tyranni.” Muslimska Brödraskapets andliga ledare, Yusuf al-Qaradawi, skriver: ”Om goda mål bara kan nås genom lögn, utan sanning, är det tillåtet att ljuga i det fall det som ska uppnås är tillåtet men också om det är obligatoriskt, om målet är en plikt” (Yusuf al-Qaradawi officiella webbsida).

Plikten (arabiska: wageb, واجب) för en bokstavstrogen muslim att alltid underkasta sig islams spridning (islam betyder underkastelse), och detta har prioritet över allt annat och styrs av det religiösa lagverket sharia, som baseras på det judiska originalet halacha. Men medan halacha i modern tid i det sekulära Israel neutraliserats till att enbart ha viss betydelse i äktenskapsförordet ktubah, är sharia det lagverk som utgör grunden i varje muslimskt samhälle (även om graden av tillämpning skiljer sig åt ju längre österut praktiserandet förekommer).

Men för radikala islamister finns bara koranens plikt att ”Kämpa mot dem som inte tror på Allah och den Yttersta dagen... tills de betalar skatten, villigt underkastar sig, helt ödmjuka” (Koranen 9:29).

Läs även: DEBATT: Muslimer måste acceptera att islam är en religion bland andra!

En förlegad auktoritär gudstro och modernt sekulärt samhällssystem grundat på upplysningens insiktsfulla reformer har därför svårt att leva tillsammans. Frågan är om det överhuvudtaget är möjligt? Sharia accepterar varken yttrandefrihet, åsiktsfrihet eller religionsfrihet. Koranen förbjuder till och med möjligheten till tvivel: ”Tro på Allah och Hans Sändebud - tvivla aldrig - och kämpa med din rikedom och ditt liv för Allahs sak” (49:15).

Här finns grunden för nutida självmordsbombare och Hamas och Daeshs [Islamska staten, red. anm] folkmord och massakrer, även om terroristorganisation Hamas under massakern på israeler 7/10 gick långt över gränsen för hur en muslim, enligt koranen, får bära sig åt mot barn (mord), kvinnor (våldtäkt, stympning och levande brända) och åldringar (mord).

Men hatet har hjärntvättat palestinier (understött av bland annat FN-organet UNRWA:s skolundervisning i ”flyktinglägren”) till den grad, att fördämningen rämnade då upp emot 3000 palestinier drog in över Israel 7/10 och utförde de värsta övergreppen och morden på judar sedan nazismens försök att förinta alla judar.

Med bakgrund av denna kortfattade beskrivning av Islams ideologi är det häpnadsväckande att så många västerlänningar väljer att fördöma Israel och inte ställer Hamas och Daesh och andra fundamentala islamistiska organisationer till svars för att de kallblodigt inte bara massakrerar israeler, utan även offrar sin egen civilbefolkning, som de beredvilligt benämner martyrer för plikten att sprida islam. Eller finns det en dold agenda bland de vänsteraktivister, journalister, feminister och tunga opinionsbildare som aktivt och reservationslöst sprider Hamas lögner?

För mig har det varit ytterst plågsamt att erfara den öronbedövande tystnad som följde på de bestialiska övergreppen 7/10 och konfliktens relativisering. I arabvärlden finns det däremot modiga liberala muslimska kritiker som Nuseir Yassin, Sophia Salma Khalifa, Ahmed Fouad Alkhatib, John Aziz och Ala Mohammed Mushtaha, som sätter sina liv på spel då de kritiserar Hamas. Genom deras röster talar många palestinier och Gazabor som anklagar Hamas för att så många civila dödsoffer krävts.

När ska det gå upp för Hamas medlöpare i Sverige att deras agerande även har många Gazabors liv på sina samveten? Hade de (och andra länders makthavare) resolut och reservationslöst fördömt palestinsk terrorism och islamistiska gudsdiktaturer, så hade konflikten mellan Israel och Arabvärlden för länge sedan varit löst. Europeiska länder borde gemensamt eller i alla fall genom en av Europas medlemsländer ställt Hamas inför ICJ för uppvigling till folkmord, då Hamas ledare uttryckligen gång på gång predikat staten Israel och dess invånares utplåning och död.

Om trenden fortsätter att blunda för palestinska folkmordsorganisationer och Islams efterblivenhet kommer radikal islamism att fortsätta äta sig in i västerlandets demokratier. På grund av demografiska skillnader i födelseantal mellan Islams tillbedjare och västerlandets demokratier, kommer omkring 58 miljoner muslimer befolka Europa 2030 (exklusive Turkiet).

Därför måste Europa och Väst tala klarspråk med praktiserande muslimska invandrare. Ingen integration, inget uppehållstillstånd och möjligt tillbakadragande av redan givit medborgarskap. Sekulära muslimer och kristna araber kan vara till stor hjälp som ambassadörer för vårt demokratiska, humanistiska, toleranta och öppna sekulära samhälle.

De förstår och kan bättre än européer hantera hjärntvättade muslimers världsbild. Genom obligatoriska studier i svenska, social- och samhällskunskap samt religionskunskap med påföljande examen kan de lotsa sina bröder och systrar in i det svenska samhället. Görs inte detta framgångsrikt kommer segregationen öka och efterblivenheten manifesteras i ökade krav på införandet av sharia och allt vad det innebär av dramatiskt ökade konflikter mellan en uråldrig världsbild och svenska lagars demokratiska värdegrunder.

Läs även: Altstadt: Nämn ett enda land där islam funkar!

Richard Conricus

Författare och samhällsdebattör

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate