onsdag, juli 26, 2023

Vänsterpartiet är ett parti utan heder! /Sydsvenskan

 


Vänsterpartiet har inte samma demokratiska reflexer som övriga politiska partier i riksdagen och Europaparlamentet. Det märks inte minst i utrikespolitiken.

När Europaparlamentet beslutar om utrikespolitik agerar Vänsterpartiet alltför ofta som sin föregångare VPK – som kommunister helt enkelt.

Vänsterpartiet röstade inte för Europaparlamentets fördömande av Rysslands aggression mot Ukraina förra året. Partiet stöttade inte EU-kommissionens förslag om att ge Ukraina EU-kandidatlandsstatus. Tidigare i sommar beslutade EU om nytt ammunitionsstöd till Ukraina – inte heller det röstade Vänsterpartiet för. För Vänsterpartiet verkar det inte självklart att EU ska hjälpa Ukraina.

De gamla kommunistränderna lyser igenom, inte minst när kommunistregimen Kuba diskuteras i Europaparlamentet. Samtidigt som de allra flesta i EU är överens om att isolera Ryssland och gör allt de kan för att stoppa kriget i Ukraina, har den kubanska regimen agerat precis tvärtom: förstärkt relationen med Ryssland, sedan Vladimir Putin startade sitt anfallskrig mot Ukraina. Men det verkar inte vara ett problem för Vänsterpartiet.

Den kubanska regimen upprepar Vladimir Putins talepunkter. Den kallar kriget i Ukraina för ”den särskilda militära operationen” och hävdar att det är Natos utvidgning kring Ryssland som föranlett ”specialoperationen”.

Kuba har inte stött någon FN-resolution om Rysslands aggression mot Ukraina, och säger att Ryssland är en nyckelspelare i kampen mot den ökande fascismen i Europa. ”Ryssland kan alltid lita på Kuba” sade Miguel Díaz-Canel, Kubas president nyligen.

Kubas stöd till Ryssland är inte bara symboliskt. Kubanska soldater tränas i Belarus och strider för Ryssland i Ukraina. Det råder ingen tvekan om den kubanska regimens lojalitet. Vänsterpartiets stöd till den kubanska regimen innebär i praktiken ett stöd också för Putin.

När Europaparlamentet tidigare i juli fördömde den kubanska regimens stöd för Rysslands anfallskrig mot Ukraina och dess försvar av Ryssland och Belarus ställde sig inte Vänsterpartiet bakom resolutionen, som inte bara handlar om Kubas band till Ryssland. Den listar också kritik mot den kubanska regimens förtryck mot det landets befolkning, exempel mot att tusentals människor dömts till fängelse eller tvångsarbete, trots att de inte har begått några brott.

Många av dem som godtyckligt har fängslats utsätts för konstant isolering och tortyr. De har ingen tillgång till advokat eller medicinsk vård. Människorättssituationen i Kuba är akut, särskilt för oliktänkande, kvinnor och hbtqi+-personer.

Det är både svårt att förstå och oförsvarligt att Vänsterpartiet inte vill rösta för Europaparlamentets resolution om Kuba. Varför kan partiet inte ställa sig bakom kritiken mot den kubanska regimen eller stödet till Ukraina? I min värld finns det inget som helst överseende med hur Vänsterpartiet förhåller sig till Ryssland och Kuba.

Fred och mänskliga rättigheter vägleder min och Kristdemokraternas utrikespolitik. Vägleder kommunism Vänsterpartiet så bör partiet vara öppet med det.

SKRIBENTEN

David Lega (KD), Europarlamentariker i utrikesutskottet


PS NÄR SOVJET MARSCHERADE IN I TJECKOSLOVAKIEN 1968 SÅ HÖLL FIDEL ETT LÅNGT TAL DÄR HAN FÖRKLARADE ATT CUBA STOD PÅ SOVJETS SIDA. VPK VAR FÖRST EMOT MEN SEN VEK DE NER SIG. JAG VAR MED PÅ ETT MÖTE I ESKILSTUNA VPK DÄR PARTISEKR URBAN KARLSSON SKULLE MEDVERKA MEN VI KASTADE UT HONOM EFTERSOM HAN DÅ NYLIGEN HADE STÅTT I PRAG INFÖR QUISLINGARNA OCH BEDYRAT ATT VPK STOD PÅ DERAS SIDA.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Urban_Karlsson

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate