måndag, juli 03, 2023

Ska Sverige lägga sig platt inför andra länder? Ahmed fr Bulletin får ordet!


 3 jul 2023 06:30

Uppd.: 3 jul 2023 07:59

I torsdags fördömde Turkiets president Recep Tayyip Erdogan Sverige för att ha tillåtit att ett exemplar av koranen brändes i Stockholm.

Enligt Erdogan måste Sverige lyda Turkiets lagar, seder och värderingar för att kunna gå med i Nato. Men borde inte Turkiet hålla sig till Sveriges lagar, seder och värderingar för att kunna stanna kvar i Nato?

Läs även: Erdogan om Sveriges nya terrorlag: ”Tandlös”

Det är sådana här avgörande frågor som alltför många västerlänningar inte förstår att ställa om extremistiska islamister och deras taskspelerier. Kruxet handlar inte om att man ska ”respektera deras religion”, utan snarare om att vi ska lära oss respektera deras regler, men framför allt och ännu viktigare, att de under inga omständigheter kan tänka sig att respektera våra regler.

Det är en one-way-street, så att säga, och denna cirkus köper många av olika anledningar, men tack och lov så är det också många som inte köper det, ty det handlar om en balansgång som extrema människor inte respekterar.

Det går inte att övertyga extremister om vikten av yttrandefrihet och demokrati. Detta är en lärdom som västerlänningar, särskilt vänstern, kommer att tvingas lära sig the hard way. Vi såg till exempel nyligen hur staden Hamtranck i delstaten Michigan i USA förbjöd Prideflaggan trots att stadens vänster är besatt av mångfald och således firade när den fick en muslimsk styrelse för första gången.

I Sveriges fall handlar det om ett fjäskande bara för att kunna gå med i Nato så snabbt som möjligt. Att bevittna en sådan principlös desperation är tragiskt. Det säger en del om landets krisande självförtroende. Man är redo att sälja sina egna ideal om yttrandefrihet och demokrati bara för att kunna gå med i the cool kids club.

Erdogan misstolkar Sveriges diplomatiska vänlighet som svaghet. Vår statsminister har redan uttryckt avsky gentemot koranbränningen och vissa islamistledare har även visat att de förstår Sveriges principfasthet kring våra lagar. Men det gör inte Erdogan, han och det islamistiska Partiet Nyans anser att vi bör ändra våra grundlagar för att anpassa oss efter god islamistisk chauvinism.

De förväntar sig att Sveriges fria ord ska säljas, och för vad? För Nato?

USA och Storbritannien, västvärldens viktigaste nyckelspelare, har redan lovat att backa Sverige om Ryssland skulle anfalla. Nato är diplomatiskt viktigt, men i realiteten är den klubben inte lika viktig som det är att stå upp för svensk grundlag, svenska seder, normer och värderingar. Det är dessa grundstenar som bygger upp landet Sverige, inte Nato, EU eller Förenta Nationerna. Dessa byråkratiska institutioner utgör varken landets hjärta eller det liberala demokratiska rättsväsendet som vi värnar om.

Läs även: von Seth: Natoansökan och Erdogans arrogans

Det bittra piller många har svårt att svälja är att det inte går att övertyga auktoritära teokratier att demokrati och yttrandefrihet går före en bok.

För dessa teokrater är det fria ordet främmande. För oss är det fria ordet en av anledningarna till att vi betraktar Sverige som ett fritt land. Anledningen till att vi är stolta över Sverige. Anledningen till att vi har fri press och demonstrationsrätt, till skillnad från Turkiet, är just det fria ordet. Det fria ordet har använts för att driva kvinnors rättigheter, aborträtten, hbtq-rättigheterna och alla möjliga rättigheter som vi kämpat oss till. Det fria ordet har gjort alla dessa rättigheter möjliga.

Så som vi värnar om den svenska kulturen och den svenska tryggheten bör vi vara lika måna om att värna om yttrandefriheten och rätten att uttrycka oss själva, och i det fria ordet ingår rätten att förolämpa religioner och böcker.

Erdogan har bara turen att råka sitta vid Natobordet med trumf på hand och lyxen att hota oss.

Men ska vi kapitulera och lyda hans vanföreställningar om koranens makt och helighet för det?

Vad skulle vi säga om Ungern hotade Sverige med att inte låta oss gå med i Nato om vi inte begränsar aborträtten? Eller om Polen skulle ställa krav på att Sverige avskaffade homoäktenskap? Eller så ställer Nederländerna krav på att vi måste legalisera cannabis?

Ska vi lyda alla dessa länders lagstiftade särarter för att få gå med i the cool kids club?

Troligtvis inte, men den tragedi som vi befinner oss i har med att göra med att Sverige vant sig vid att vädja till islamisk konservatism. Eftersom den är mycket hotfull.

Men just för att den är hotfull, just för att den utpressar oss, bör det göra oss än mer beslutsamma att vägra lyda dessa islamiska krav.

Dessa extremister blir liksom inte mindre hotfulla för att vi ryggradslöst kapitulerar, särskilt inte när Sverige vanligtvis är en tiger som sätter tänderna i alla inhemska försök att göra Sverige mindre fritt.

Läs även: Altstadt: Så hit ledde oss krusandet för sultanen … dags att lägga ner nu?

Luai Ahmed

Luai Ahmed är krönikör och poddredaktör på Bulletin. Innan flytten till Sverige var han kolumnist för tidningarna Yemen Today, Yemen Times,  och YoO Youth Magazine. Han är också författare till boken Asylum: A refugee’s paradoxical journey from Sharia Yemen to Rainbow Sweden. Ahmed har studerat International Business Studies på International Lebanese University i Jemen och flera kurser i International Migration and Ethnic Relations på Malmö universitet.

E-post: luai@bulletin.nu

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate