lördag, december 03, 2022

Frige Assange NU! Texten kopierad från bild med Googles lens!

 



NR 48 VECKA 48 2022 EPOCH TIMES SVERIGE

Detta är en opinionstext. Asikterna är skribentens egna.

DEBATT

MEDIER

Svenska medier bör svänga

om fallet Julian Assange I dag finns många framträdande politiker och personligheter världen över som kräver att Wikileaks grundare Julian Assange bör släppas fri. Relevans av fallet motiveras ofta med att

det involverar pressfriheten samt människorättsliga frågor. Svenska medier verkar dock sedan

start haft ett helt annat perspektiv på saken. Det anser redaktören Torbjörn Sasserson.


B rasiliens kommande president krävde den 29 november 2022 att Assange släpps, och New Times, Guardian, Le Monde, Der Spiegel samt El Pais skrevi ett öppet brevi måndags "att hålla regeringar ansvariga är en del av kärnuppdraget för en fri press i en demokrati"


Sverige hade utlovats av USA att männen inte skulle torteras, men så skedde ändå. "Sverige mörklade uppgifter om

tortyr mot två utvisade män för att inte skada relationerna med Egypten", medger en hög UD-man. I en rad inslag har TV4-pro- grammet "Kalla fakta" avslöjat hur de två egyptierna förpassats ur Sve- rige och senare torterats i fängelset.

Med rubriken "Regeringen ställs

till svars för utvisning av egypti- erna" rapporterade DN: "När männen senare inför Sveriges Kai- roambassadör sade att de ändå torterats, hemlighölls det av den svenska regeringen inför FN:s tor- tyrkommitté."


"Att inhämta och avslöja känslig information när det är nödvän- digt i allmänhetens intresse är en central del av journalisternas dag- liga arbete... Om det arbetet krimi- naliseras försvagas vårt offentliga samtal och våra demokratier avse- värt", skriver tidningarna. När ska svenska medier kräva att


Det förefaller helt uppenbart att denna för Sverige graverande händelse är en viktig faktor som Assange utgick ifrån när han bedömde sin egen säkerhet, om han skulle sätta sin fot i Sverige. I slutet av paneldebatten på Aftonbladet gick panelen samman kollektivt: Lena Mellin:

Assange släpps? Väntar nu de svenska massme- dierna på att Jan Guillou, som 2011 kallade Assange för "ett litet prin- ciplöst äckel", ska ge Assange nåd? Eller väntar de svenska medie- husen på att Joe Biden i USA ska ge svenska medier grön signal?

Demonstranter kräver Julian Assanges frigivning den 17 maj i London. Storbritannien godkände utlämningen till USA på grund av anklagelser om spioneri i april.

Svenska medier måste nu välja rätt sida i historien eller ställa sig i skamvrån. Hur vill de att allmän- heten minns dem i framtiden?. På tisdagen krävde även Brasi-

Mohammed Al Zery och Ahmed Agiza 2001 till USA.

det här slaget". Cantwell anmärkte att det inte finns en chans att en svensk domstol skulle lämna ut en

-Men allting är jättesnurrigt och hur ska han [Assange] försörja sig när han väl kommer ut därifrån? Oisín Cantwell:

Oisín Cantwell påpekade att Sverige inte lämnar ut någon till ett land där denne riskerar dödsstraff, vilket är risken som Assange konfronterar. Det finns även en europeisk arresterings- order inblandad i fallet vilket gör att även Storbritannien måste godkänna en utlämning, sade Cantwell, men bortsåg från att Storbritannien och USA agerade

Assanges advokat lämnade i juli 2022 in en

förundersökning, vilket begärts ut av Assanges advokat. Han menar även att Assange försökte förhala utredningen av honom. Lena Mellin på Aftonbladet infli-

liens tillträdande president Lula da Silva att Wikileaks grundare Julian Assange ska släppas från sitt "orätt- färdiga fängelse", skriver sydameri- kanska Telesur.

Han är ju körd. Från att gå från liksom internet asså internetge- nerationens Mick Jagger, rebell, avslöjar krigsförbrytelser och what ever liksom så är han ju bara löje- väckande.

kade med orden: -Alltså hela den här storyn är så ja knäpp så att det trotsar all beskrivning.

Vänsterledaren Lula da Silva, som tillträder som Brasiliens stats-

överklagan till London High Court.

chef i januari 2023, försvarar Assange och pressfriheten efter att i måndags ha träffat Wikileaks chef- redaktör Kristinn Hrafnsson och Wikileaks utgivare Joseph Farrell.

Lena Mellin: Jag tror han får gå i skola hos de

Fredrik Virtanen:

-Han (Julian Assange] verkar ju bli mer och mer havererad. Han fick som han ville och sedan dög inte det.

lika i dessa frågor. Cantwell trodde dessutom att rumänska romerna. svenskt rättsväsende i slutänden kommer att häva häktningsordern.

Panelen avslutade med att skratta Julian Assange har suttit fängslad illsammans åt Melins skämt.

"De informerade mig om Julian Assanges hälsosituation och kampen för hans frihet. Jag bad dem skicka min solidaritet till

Lena Mellin svarade: - Uppriktigt sagt, han är ju redan havererad från start om han begär politisk asyl i Ecuador och sedan bor i en säng i två år på Ecuadors ambassad med en jättebevakning utanför för två brott som han inte utanfor ens är åtalad för. Magnusson, Virtanen, Mellin och ens

Vad hände med de två egyptierna? De utvisades av ett special-team med tillstånd att tillämpa gräns- lösa metoder, och tortyren bör- jade redan i Sverige. Med rubriken "Regeringen backar om utvisade dokument om Guantanamo Bay egyptier" rapporterade Sveriges Radio:

iLondons högsäkerhetsfäng- else e Belmarsh sedan 2019 i väntan på utlämning till USA, där han är åtalad för 17 fall av spioneri och datorintrång gällande hemliga

honom." Hrafnsson uppger att Brasiliens da Silva uttryckte sitt fortsatta stöd för Assange.

Låt oss inte glömma hur Assange beskrevs av svensk kulturelit. Aftonbladets "Oj, vilken vecka!". panel från den 27 mars 2015 bestod av programledaren Karin Magnusson, kulturjournalisten Fredrik Virtanen, nyhetskrönikören till USA. Oisín Cantwell samt Lena Mellin, som 1996 fick Publicistklubbens stora pris och 1998 mottog Lukas Bonniers journalistpris.

och krigen i Afghanistan och Irak. Assanges advokat lämnade i juli 2022 in en överklagan till London High Court, efter att den dåva- rande brittiska inrikesministern Priti Patel undertecknat utläm- ningsbeslutet.

Cantwell skrattade sedan tillsam-

Redan samma dag, den 18

mans.

december 2001, som regeringen tog sitt utvisningsbeslut, landade på kvällen på Bromma flygplats ett amerikanskt flygplan med sex till åtta maskerade amerikanska agenter som tog över de båda i Sve- rige gripna terroristmisstänkta

Fredrik Virtanen sade att hant

ändå förstår Assange - att det kan finnas en liten risk att han utlämnas Lena Mellin svarar:

- Det är ju för f'n, det är ju f'n mindre än mikroskopiskt. Asså, för att utlämna människor till andra länder krävs oerhört starka miss- tankar och det är inte så att Sverige gör det.

egyptiska medborgarna. Kedjade till händer och fötter klipptes kläderna sönder tills de var nakna. De försågs med stolpiller och var sin blöja och såväl ögon- bindel som huva, och flögs iväg till Egypten.

Tinslaget förkastar Oisín Cantwell Assanges spanska advokat som han anser bara är "en popu- list av sällan skådat slag". Han benämner Assange "brottslingar av

Mellin kanske har glömt att Sve- rige utlämnade de två egyptierna

Torbjörn Sasserson Redaktör

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate