onsdag, augusti 31, 2022

Vem satt vid makten i vårt land när detta hände?

 



 Igår den 30 augusti invigdes ett nytt konstverk i Malmö: tre snubbelstenar (Stolpersteine). De finns nu på Posthusplatsen. De installerades till minne av tre judiska män som kom på flykt undan nazismen till Malmö, vintern 1938 och sommaren 1939, men avvisades. De mördades senare i Förintelsen. Dokument om detta finns på stadsarkivet. De tre var Schulim Bürger, Walter Gerson och Siegfried Gutmann. De var hemmahörande i Wien och i Danzig. Vid invigningen närvarade bl.a. barnbarn till dem, som kommit från England, Israel och Brasilien.
Stenarna har lagts på Posthusplatsen, eftersom det var där tullvisitationshuset med passkontrollen låg, och det var dit de kom.
Den 20 september kl. 18.30 blir det föredrag på stadsarkivet om forskningen bakom dessa snubbelstenar och historien om vilka männen var. Föredraget hålls av arkivarie Anette Sarnäs, som gjort forskningen. Ingång Friisgatan 19 C. Föredraget är öppet för alla.

#Snubbelstenar #Stolpersteine #GlömAldrig #Malmö #MalmöStadsarkiv #Stadsarkiv #Arkiv #Arkivarie #Stadsmiljö #Forskning #Historia

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate