onsdag, augusti 24, 2022

Lotta Gröning får ordet idag!

 


Jag har fått insikt i en ny verklighet. Från att i alla år bevakat politiken har jag nu hamnat på andra sidan planket. Det är en ny verklighet och den är skrämmande.

Det maktspel som pågår inom partier och mellan partiet har jag givetvis sett tidigare. Sett och förundrats över hur vallöften avlöser varandra, hur regeringen alltid kryddar extra för att köpa röster, hur SD sedan 2010 används som ett rött skynke för att säkra den socialdemokratiska makten, hur alliansens splittrades och Liberalerna försvann och höll på att utplanas i detta regeringssamarbete.

På andra sidan planket möter jag kampen om makten och politikens basarbete, samtalen med väljare och idéerna som formas i hopp om ett bättre Sverige. Jag blev förundrad över hur socialdemokraterna när de ansåg sin maktposition hotat började angripa liberalerna som bruna. Det var tydligt att den socialdemokratiska stenkross apparaten gick på högvarv. Jag blev också förundrad över hur många liberaler som tvivlar på sin egen demokratisyn och som spelar med i den s-regisserade såpan.

Media som granskar valet, tycker det är roligare att spinna på konflikter, haka sig fast vid en bussresa till Forsmark. På fullt allvar diskuterade Louise Epstein och Thomas Nordegren i sitt program i går vad de gjorde inne på kärnkraftverket, vad de hade för skyddskläder på sig och vad Arman Teimouri skulle göra sen, efter studiebesöket. Skulle han verkligen avvika? Suck stjärnjournalistik? Förmodligen de får säkert något pris.

Jag har blivit förundrad över hur partierna internt och i samma lag slåss mot varandra. All intern splittring skadar hela partiet. All splittring mellan partierna i de olika blocken skadar politiken. Vi har två regeringsalternativ och inte på någon sida finns en enighet. Centern hoppar på vänstern, Vänstern kräver ministerposter, Miljöpartiet kräver ministerposter. KD och SD hoppar på Liberalerna, Moderaterna kan inte bestämma sig och Liberalerna slåss internt.

Det är nog många som väljer att inte rösta. Före SD var soffliggarpartiet tredje största parti, jag brukade rösta på dem.

Vad gör politiken och media? Är det respekt mot väljarna vi visar upp? Är mediabevakningen i hela landet verkligen seriös? I de två län som jag toppar Liberalerna riksdagslista Norrbotten och Jämtland har hittills ingen media ens tagit upp riksdagsvalet i länet. De kör på kommun och region. Däremot gör S och C märkta ledarsidor allt för att krossa sina motståndare. Där får deras riksdagskandidater skriva krönikor. Demokrati? Förmodligen på något sätt. Schyssta spelregler? Knappast? Respekt för väljare? Absolut inte!

Hur vårdar vi vår demokrati, hur tar vi ansvar för de människor vi säger oss vilja representera? Det behövs en diskussion om demokrati sannerligen.........

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate