onsdag, oktober 03, 2018

Internet für alles?

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/1-1-miljoner-i-digitalt-utanforskap

För ca 10 år sedan ringde jag upp några av mina gamla arbetskamrater ,de flesta var då 65 år, de tyckte då att internet var bara skit. De använde inte internet och hade ingen dator.
Jag började använda internet 1995 och då var jag 53 år .Det har gått 23 år och nu kommer alltså undersökningar vilka påvisar glappet inom befolkningen vad gäller att använda internet och smartphones.
Många lite äldre med dator kopplar upp sig ca en gång i veckan vilket betyder att de inte använder sin dator särskilt väl. Sveriges radio har ju tex en kanal för äldre som heter P4+ men den kan man bara lyssna på genom nätet och med andra ord så går dessa äldre miste om en kanal avsedd för denna grupp.
Äldre brukar ju gilla jazz och sådant kan de inte höra via sin gamla analoga radio däremot finns hundratals stationer på internet med jazz.
Samma sak med videos med god musik vilken finns i miljonupplaga idag på tex You Tube.osv osv.
Jag var alltså 53 år när jag började utforska internet och jag var tidigt ute med en mobil också och gillar verkligen de nya mobilerna med alla dessa möjligheter som står till buds, inte minst kameran i mobilen och möjligheten att dela foton med släkt och vänner.
Det heter att man blir trög när man blir äldre,detta tror jag inte ett dugg på.
Allt hänger på intresset och nyfikenheten och ofta fattas den hos en del människor och då blir det naturligtvis  trögt. Rädsla är också en komponent som hindrar människor.
Rädslan för allt nytt har funnits bland de jag känt i mitt liv ända sedan barnaåren. Jag minns bara hånskratten mot mig när jag skaffade ett bankomatkort på sin tid. "Sån skit" var omdömet hos de flesta och med den inställningen kan jag förstå dagens redovisade siffror bland de äldre.
Många äldre sitter fast i vanor och åsikter som de aldrig lämnar.
Jag har ju arbetat många år inom vård och omsorg och sett hur fastlåsta en del gamla är vid sina vanor. Allt nytt blir för många gamla ett hot mot deras invanda vanor.
Därför är det så roligt när man träffar de som totalt kan och vill förändra sitt liv tex med en dator. Jag har haft vänner som vid 90 års ålder skaffat dator och lärt sig att sköta allt från banken till att lyssna på radio.
Ingenting är omöjligt om man bara vill!
Hade inte jag kunnat vara uppkopplad så hade mitt liv blivit rätt så mycket tristare. Nej ,nu ska jag lyssna på lite jazz från en Fransk station!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate