onsdag, september 22, 2010

Kultursyn!

När jag var med i SKP på sjuttiotalet så hade vi en häftig debatt om kulturen. Mest extrem blev diskussionen om Beethoven var "revolutionär" eller ej. I botten låg då att om konsten ej passade in i schemat så skulle man ta avstånd dvs man skulle ej befatta sig med den typen av konst. Oktoberförlaget med Robert Aschberg som chef började producera svensk folkmusik på skiva. I och för sig mycket bra musik med kända musiker men ack så enkelspårigt.
Jag minns hur vår partisekreterare kom i motsättning till andra inom partiet eftersom han gillade Elvis. Det var musik vilken man ej skulle lyssna på.

Nu läser jag i bladet ett par uttalanden från SD:s Erik Almqvist om kultur.
Partiet skriver att pengar inte ska gå till kultur vars syfte är att ”chockera, uppröra och provocera”. I sitt program tar SD avstånd från ”destruktiva och elitistiska kulturyttringar”.
Som exempel på sådant som inte ska få offentligt stöd nämner SD:s presstalesman Erik Almqvist bland annat Moderna museets nonfigurativa konst. http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/hellre-folkligt-an-provokation_5373345.svd

Detta synsätt har alltid kommunister och nazister förfäktat. Vem minns inte den konstsyn som tex kfmlr förde till torgs! Stora blonda arbetare med svällande muskler stod stadigt på verkstadsgolvet.
Tyvärr så frodas det inom arbetarklassen en konstsyn som inte tillåter några experiment.
 Man ska ha "den gråtande pojken" eller "fiskargubben" på väggen. I skivhyllan finns dansbanden men inget mer.

Sveriges radio tillåter inte jazz i någon större omfattning till skillnad mot andra länders radio. Både Danmark och Norge har dygnet-runt sändningar med jazz!  I Sovjet liksom HitlerTyskland var jazzen bannlyst och det verkar vara så på SR också.

När det gäller den målade konsten så säger jag som min vän Rolf Sjödin sa en gång: "om man inte förstår nonfigurativ konst så kan man väl ändå se den som en dekoration på väggen"!
SD hyllar alltså en torftig syn på konsten . Är det medvetet för att fånga upp arbetare så har de väl lyckats ganska väl eftersom många undersökningar nu visar att det sker en överströmning från (S)!

Senast i morse så påtalade en man från LO att han kunde konstatera att ca 20% fackliga företrädare hade röstat SD på vissa industriorter. SD:s krav på utträde från EU sammanfaller med vänsterpolitik i vårt land.
Dock icke med vänstern ute i Europa däremot med nationella extrema partier! SD är ibland höger och ibland vänster. Konstsynen är efterbliven och reaktionär!

Om inte konst och musik får experimentera så får vi ett grått och trist samhälle. Jag behöver bara ta gruppen KENT som exempel, de har gått från klarhet till klarhet genom att våga vara annorlunda med sin musik.
I ett samhälle där SD skulle bestämma så skulle en sådan utveckling inte vara möjlig offentligt utan då skulle det bli så som det var i öststaterna under kommunismen. Konsten och musiken av ny typ skulle gå under jorden!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Follow by Email

Annonser

Anpassad sökning
<

Gadget

Det här innehållet är ännu inte tillgängligt på krypterade anslutningar.

Follow this blog with bloglovin

Follow on Bloglovin

Google+ Badge

Translate