måndag, december 04, 2023

Charlie Weimers på besök i Israel!

 

Jag befinner mig just nu i Israel på resa ordnad i samarbete med israeliska utrikesdepartementet för att träffa ministrar och uppdatera mig om kriget mot Hamas.
Igår var jag på middag med Israels underrättelseminister @GilaGamliel och general @yossikup som tidigare var forskningschef för IDF:s underrättelseinhämtning. Idag begav vi oss till kibbutzen Kfar Aza knappa fem kilometer från gränsen till Gaza. Vi visades runt av en talesperson för IDF och en ledamot av Knesset och såg röken från striderna i Gaza vid horisonten.
Tidigare var kibbutzen, en av de äldsta av sitt slag, känd för att de varit pionjärer inom automatiserade bevattningssystem och plasttillverkning men nu kommer denna plats alltid vara förknippad med Hamas attack den 7 oktober.
På morgonen anföll Hamasterrorister Kfar Aza från fyra håll. Av de ca 900 invånare kibbutzen hade innan attacken mördades 70 civila och 18 kidnappades. Spåren efter massakern är fortfarande färska. Många hus är nerbrända eller har brandskador. Så även bilar. Väggarna har kulhål. Möbler, leksaker, kläder ligger sprida huller om buller och tomhylsor ligger kvar överallt. När man går in i husen finns det blod på golv, väggar och sängar. Lukten av blod som hänger kvar i rummen frammanar en otrevlig blandning av fasa, illamående och ilska.
På vägen från kibbutzen till Jerusalem undrar jag vad mantrat ”aldrig mer” har för betydelse om vi tillåter Hamas fortsatta existens. Israelerna måste ostört få göra slut på Hamas vars ledare lovat upprepa terrorattackerna ”igen och igen och igen”.
I Jerusalem träffade vi familjemedlemmar till de kidnappade hos israeliska UD. Trots att familjemedlemmarnas sorg och desperationen nästan går och ta på fysiskt beskriver de sin situation på ett nästan lågmält sätt. Under hela samtalet kan jag inte låta bli att undra hur jag skulle agerat om det var mina döttrar som kidnappats av islamister. Behandlingen som de kidnappade utsätts för vill man inte ens tänka på.
Därefter träffade vi ministern för diasporafrågor och bekämpande av antisemitism @AmichaiChikli. Beskrivningen av hur kriget mot Hamas har drabbat judar runt om i världen känner vi igen från vårt eget land. Hoten och trakasserierna mot enskilda judar och demonstrationer till stöd för Hamas förekommer inte bara i Sverige utan runt om i Europa och västvärlden.
Nu är vi på väg till Knesset för möte med ledamöter och diskussioner om olika former av samarbeten och åtgärder för att motverka Hamas inflytande i Europa och EU. Under dagen bekräftades vad jag redan visste, här nere förstår man faran med islamism betydligt bättre än hemma och säkerhetsfrågor överordnas diskussioner om semantik och känslor.
Besöksdagen kommer avrundas med middag med en tidigare överstelöjtnant i den militära underrättelsetjänsten Dr. @kedar_mordechai som bland annat specialiserat sig på Muslimska brödraskapet. Jag kommer bidra med färsk fakta om hur brödraskapet arbetar i Europa och hoppas mitt arbete för att stoppa EU:s finansiering av islamister kommer väcka intresse. Min förhoppning är att fler och fler inser hur otroligt viktigt det är att EU-kommissionen faktiskt stoppar detta penningflöde.
En lång och lärorik dag fylld med intryck, känslor och sorg är snart slut. En sak är säker: när jag kommer hem kommer jag krama mina flickor länge och hårt.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate