onsdag, april 13, 2022

Idag träffades statsministrarna för Sverige och Finland!

 När jag sitter och lyssnar på vad de säger så kommer jag att tänka på 1808 när Ryssland började invadera Sveriges östra del UTAN krigsförklaring. 

Natten den 21 februari 1808 gick den ryska armén över gränsen utan officiell krigsförklaring. Den ordinarie befälhavaren i Finland, fältmarskalk Vilhelm Mauritz Klingspor, befann sig då i Stockholm, och försvaret leddes av generallöjtnant Karl Nathanael af Klercker. Det ryska anfallet genomfördes med tre kolonner: på den vänstra flanken 17:e divisionen, under generallöjtnant Aleksej Gortjakov, som marscherade in i närheten av Fredrikshamn; centralt den 21:a divisionen, under generallöjtnant Pjotr Bagration, som marscherade in på vägarna vid Anjala; och på högra flanken den 5:e divisionen, under generallöjtnant Nikolai Aleksejevitj Tutjkov, som marscherade in i närheten av Nyslott.[7] 

Så det är inget nytt i historien detta sätt från Ryssland. Putin gör ju samma sak idag!

Kan Finland återigen riskera att Ryssland gör på detta sätt?

Om en stund kommer Finland att redogöra mer för läget för sitt land.

Sanna Marin och Magdalena Anderssons pressträff kändes bra att höra!

När man lyssnar in vad som sägs i Finland så är en sak säker, det finska folket är för Nato nu!

En ledande socialdemokratisk politiker säger att inom partiet är 90% för ett Nato-medlemskap. De 10 % består av de gamla medlemmarna som står fast i 50-talets politik. De ser inte att hela läget i Europa har förändrats genom Putins anfallskrig mot Ukraina.

Ungefär som det troligen ser ut i SAP -Sverige men med betydligt fler mot Nato.

I Finland är de svensktalande mer emot Nato än den finsktalande befolkningen och det är lite besynnerligt, ser de för mycket på Svt?

När man ser tillbaka till 1800-talet så "belönade" den ryska ockupanten särskilt de svensktalande med höga ämbeten och gåvor.

Mina finska arbetskamrater sa alltid "herrarna" om de svensktalande.Det fanns en inneboende motvilja från dessa grupper även i Sverige på vår arbetsplats. Jag hade skolkamrater från Närpes som alltid kallade finsktalande för "finnjävlar"!

Kan det än idag finnas mer förståelse för ryssarna bland den svensktalande befolkningen?




Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate