söndag, september 19, 2021

Norra Sverige är nu intressant igen!

 https://www.dn.se/ledare/peter-wolodarski-jag-har-ocksa-varit-ointresserad-och-okunnig/ 

Jag fick inatt ett exmplar av DN i brevlådan. DN och dess chefredaktör Peter W. begår självkritik angående tidningens ointresse för norrlandsfrågor. Nu öppnar de nya redaktioner uppe i norr.

Då drar jag mig till minnes hur mitt gamla parti SKP och dess kulturtrupp Fria Proteatern verkligen kämpade för att lyfta Norrlands problem.  Pjäser som NJA , pjäsen om Norrbotten osv framfördes.


Jag bodde på den tiden i Eskilstuna-Torshälla och vi hyrde in stora teatern i Eskilstuna för två föreställningar av Pjäsen om Norrbotten. Ett stort gäng teaterintresserade stod bla i mitt garage och tillverkade stora färggranna affischer i sk screentryck. Vi sålde slut på alla biljetter i ett nafs, ett oerhört sug efter att se dessa föreställningar med Fria Pro!  Människor som aldrig i hela sitt liv varit på en teater dök nu upp. De var ofta själv från Norrland och ansåg sig mer eller mindre "deporterade" ner till industrins mellansverige.

MEN några stack ut i debatten med den socialdemokratiska tidningen Folket i spetsen. Allt från ledarsidan till krönikörer hetsade MOT denna föreställning. "De är fascister" utropades i tidningen.

Bo Selander på ledarsidan var bland de värre, själv kunde ha stå på sin balkong på 1 maj och vifta med en röd fana. Krönikören Öjebrandt , vilken arbetade som knegare på Volvo-BM , var helt rabiat i sina krönikor.

ATT ens våga att kritisera den förda politiken i Norrland med en slakt av människors möjligheter att bo och leva där var som att spotta i kyrkan. Sossarnas Stalinistiska ådra var inte att ta miste på.

Gunnar Ohrlander var en flitig man och skrev mycket till Fria Pro. Intervjuerna med anställda och boende i de projekt som skulle bli pjäser var mycket omfattande. 

Tex pjäsen Typerna och Draken som till stora delar just handlade om DN och där personalen och facket hade stor medverkan till denna pjäs.

Socialdemokratin som på den tiden dominerade all politik hade redan då hamnat vid sidan om vad folket i bygderna ansåg och detta märktes ordentligt vid gruvarbetarnas strejk i Norrbotten 1969.
Palme äkte upp för att "tala" med de strejkande men han stod så långt borta från det som hände och förstod ingenting. Åkte tillbaka till Stockholm och bara ruskade på huvudet!
Norrland är ju typexemplet hur statsmakten med SAP i spetsen utsuger en landsända vilken bara fick betala utan att få så värst mycket tillbaka. De stod för elen, skogen, gruvorna! Skatten betaldes i Stockholm liksom att vinsterna gick till staten!
AMS inrättades som skulle handha arbetskraften. I Norrland betydde AMS lika med : Alle man söderut!


Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate