måndag, juli 05, 2021

Kusinerna från Mollösund!

 

Roger Bernhardsson var kock ombord på HMS Gladan 1962. Vi blev vänner omgående och hjälptes åt i byssan med allt. Han var från Mollösund och yrket var naturligtvis fiskare. Hans far hade en trålare vilken han arbetade på . Nordsjön krävde mycket av dessa män, de var också realister omkring sitt arbete. Roger kunde inte simma eftersom han ansåg att det bara skulle förlänga plågan om fartyget gick under.

Men Flottan accepterade inte denna inställning utan de tvingade honom att lära sig simma.

När vi låg i Lysekil så fick vi permis över helgen och han ville att vi skulle åka hem till hans föräldrar i Mollösund. https://sv.wikipedia.org/wiki/Moll%C3%B6sund  

Sagt och gjort . Det var trevligt att komma in i ett hem där de fortfarande talade ett lätt gammeldags språk som jag aldrig hört förut. Roger tilltalade sin far med "I" !

Blev bjuden på stekt färsk makrill och det var verkligen en höjdare att äta.

Familjen hade sina rötter där på Orust sedan urminnes tider. 

Många hade dock under åren åkt ner till Göteborg där andra arbeten fanns bla Rogers kusin Bosse Högberg. 

Bosse Högberg "slog" sig fram i Göteborg men han fick skador av boxningen och till slut en stroke som satte honom i rullstol med även talsvårigheter.

Roger är också liksom Bosse borta från jordelivet men jag tänker då och då på våra äventyr tillsammans. Det verkar som om man lättare börjar minnas sina ungdomsår när man själv blir äldre.

Åren har gått snabbt, ja rent av som ett fartyg med full fart.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate