torsdag, augusti 31, 2023

Jonas Sjöstedt säger det man borde ha hört från vänstern tidigt.

 


"Nödvändigt att försvara sig

Några saker som de berättade brände sig fast i minnet. Historien om deras vän som varit pacifist men som ändå kom till slutsatsen att det var nödvändigt att försvara sig och gick in som frivillig i den ukrainska militären. Nu sitter han som krigsfånge i Ryssland. I dagens Ukraina kan man inte vara antifascist och pacifist samtidigt, man får välja, som mina vänstervänner sa. Deras förståelse för de röster till vänster i USA och Europa som inte vill stödja Ukraina var noll, i samma ögonblick som Putin fick veta att stödet upphörde visste han också att han skulle vinna kriget. Hur kan man vara för en pacifism som i praktiken gynnar våldsverkaren och inte den som utsätts för våldet? Är det inte vänsterns uppgift att alltid stå på de förtrycktas sida? Hur kan man vara så upptagen av amerikansk imperialism att man inte förmår se den ryska imperialismen bara för att den inte passar ens världsbild? Hur trovärdig blir en sådan vänster? De smulade effektivt sönder den ryska propagandans argument om Ukraina som fascistiskt eller rysk politik som något progressivt. Deras egna ryska vänner – demokratiska socialister – har fått fly landet eller gå under jorden.  

Det är allt för enkelt att sitta i New York, Uppsala eller Berlin och tycka att Ukraina ska ”kompromissa” och låta Ryssland ockupera en del av landet. Så talar man om andras frihet, inte sin egen. Det skulle inte heller vara ett slut på kriget, Putin vill alltid ha mer. Själva talade de ukrainska vänsteraktivisterna om att de inte är unika, om egen solidaritet med förtryckta folk som kurder och palestinier. De talade med värme om det stöd de fått från vänstern i Norden, Polen, Portugal och många andra länder."


Hela hans reportage kan du läsa här:https://www.dagensarena.se/essa/med-tag-genom-krigets-ukraina/?fbclid=IwAR10NVYmm5pLfI8Fp8lEsXpTUYwPLY_7X-P2-bzXhF247IuDVtHYjd3ArfE 

Jag hoppas att Sjöstedts ord fortplantar sig inom dagens vänster. Det har varit tämligen glest  med vänstermänniskor på de demonstrationer vi sett i Stockholm.(Ukraina och Iran) Främst saknas de unga !

Dagens vänster förstår ej heller den sk enhetsfrontens framgångsrika 60-70 tal vad gällde då att stå upp för Vietnam.

Idag är det sekterism som gäller, det är ju bara att se hur tex Aftonbladet härjar med simpla påhopp.

Nå, läs Jonas Sjöstedts inlägg och gör bättre från dig !


Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate