måndag, augusti 21, 2023

Den ryska imperialismen!

 Genom hela den ryska historien går som en röd tråd erövringar av andra länder och förslavande av folken. Deportering till Sibirien är inget nytt i historien. 

Idag är det minnesdagen av anfallet på Tjeckoslovakien , den 21 augusti1968 var tex Prag fullt med stridsvagnar och soldater från det dåvarande ryska imperiet.

Men även Ungern hade en del år tidigare utsatts för samma typ av anfall när de började vilja bestämma över sig själv. 1956 så sköts Budapest sönder och samman.

Vapenmakt skulle kuva folket som beskylldes för att vilja införa fascismen, samma beskyllningar som alltid kommit från Moskva. 

 Ukraina överfölls med samma argument.Men då är det den nya kejsaren Putin som håller i trådarna och ljuger.


Under ww2 så gick Moskva in i ett samarbete med Hitler för att kunna dela upp en rad fria länder mellan sig. Polen förintades över en natt och det var inte första gången Ryssland erövrade delar av Polen.




Hårdheten från den Ryska makten med avrättningar av mängder av polska medborgare var tom. värre än vad den tyska nazismen åstadkom.

Den ryska politiken har alltid åstadkommit förstörelse och död i sina spår vilket vi nu ser i Ukraina. Men den stora skillnaden idag är att Ukraina får hjälp vilket inte förekom varken 1953 vid upproret i Berlin, inte 1956 i Ungern eller 1978 i Tjeckoslovakien. Rädslan för ett nytt världskrig var för stort.


Vem eller vilka som sitter i Moskva och härskar tycks kvitta fullkomligt,de är hänfallna åt stormaktsdrömmar.
Men idag möter de motstånd från de länder som är demokratier. 
Moskva har alltid haft sina papegojor ,vem minns inte Fidel Castros tal i FN 1968 där han helt anslöt sig till Moskva. Ungefär som Iran och en massa islamstater idag gör vad gäller Putin och Ryssland.



Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate