tisdag, mars 29, 2022

Radikalisering!

 Igår kväll såg jag Svt:s två historiska dokumentärer om Mussolinis uppgång och fall.

En hel del intressanta inblickar i hans liv. Men de var verkligen njugga med att beskriva hans liv under många år som socialist. Han var närmast att betrakta som kommunist och hans vänskap med ledande syndikalister nämndes inte alls. Okunskap eller ett medvetet val? 

Dokumentären började faktiskt sin handling mer  eller mindre när han bildade det fascistiska partiet. 

I detta parti ingick just dessa kända vänner från den syndikalistiska rörelsen vilka också påverkade partiets politik.

Ska man trovärdigt berätta  historien om Mussolini så måste man ta med lasten av socialism vilken Mussolini med vänner förde in i det nya partiet. Det är ju inte så underligt att han fick med sig stora delar av Italiens arbetare eftersom hans reformer gynnade dem.

Under många år bedrevs en reformpolitik vilken förde Italien framåt materiellt. 

Men som så många andra diktatorer så radikaliserades Mussolini , särskilt när han slog in på vägen med samarbete med Hitler som han från början föraktade.

Ett tag höll historien på att kunna förändras och det var när Mussolini faktiskt tänkte ingå samarbete med England och Frankrike. Tyvärr blev det inte så. Hans fruktansvärda angrepp på Etiopien satte punkt för varje västligt samarbete.

Mussolini var en man med många strängar, han talade tex 5 språk flytande. Han var en utmärkt fiolspelare osv. Påläst som få vad gällde allt från världslitteraturen till världens historia!

Men som sagt var , makten förstörde honom undan för undan.  Så som vi idag kan se hur Rysslands härskare Putin också har radikaliserats under åren som gått.https://www.varldenidag.se/gastkronika/vurmen-for-ett-ateruppstandet-imperium-spred-sig/repvbu!3iicpGco8KTeY6N1k4Swgg/ 


Typiskt för alla dessa män som har utropat sig som envåldshärskare är att de snabbt vill stöpa om både landet och folket till något som aldrig har fungerat. I de flesta fall får de en massa ja-sägare omkring sig vilket ytterligare gör att massor med felaktiga beslut tages.

Denna enkla väg lockar tyvärr människor fortfarande när de tröttnat på demokratins långsamhet.

Samtliga diktaturer har gått under just med alla dessa inneboende svagheter vilka störtar deras imperier!

Att Kina har haft sin diktatur sedan 1949 samt finns kvar beror på Kinas ledare vilka är extra sluga. Deras kapitalism strider ju helt emot Lenins lära men de genomförde ändå detta och det har gagnat folket där, särskilt städernas folk har fått ett välstånd !

Bröd och skådespel!





Inga kommentarer:

Bloggarkiv

SiteMeter

Twingly Blog Search hogrelius Search results for “hogrelius”

Annonser

Anpassad sökning
<

Translate